(VIDEO) KRIZNI ŠTAB iznosi najnovije informacije: Uravnotežen broj primljenih i otpuštenih pacijenata, ali nema opuštanja!

Autor:

Vesti

31.07.2020

13:14 >> 13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na konferenciji za novinare, Krizni štab i danas u palati Srbija iznosi najnovije informacije o koronavirusu u našoj zemlji.

RepublikaFoto: pixabay.com/fotomontaža/E. DELIBAŠIĆ
Foto: Ilustracija

Građanima su vesti o stanju epidemije sopštili članovi kriznog štaba, direktorka Istituta Batut, Verica Jovanović, Dikedtor KCS, Milika Ašanin i profesor Nebojša Lađević u palati Srbija.

Doktor Nebojša Lađević napominje da se i dalje zadržava broj pacijenata na jedinici intenzivne nege i da nam predstoji duga borba za njihovo izlečenje.

- Podvlačim da su neophodne preventivne mere, kao direktor centra za anesteziologiju, želeo bih da se zahvalim svim lekarima i medicinskim radnicima koji su bili tu u izuzetno teškim uslovima, ova borba neprestano traje. Zbog velikog opterećenja na jedinicama intenzivne nege, želim da napomenem da je nošenje maske i držanje distance neophodno - rekao je Lađević.

Lađević je rekao je da ova vrsta virusne infekcije opasnija od svih. Objasnio je da se prate nova saznanja i da se u skladu sa time postupa.

 

 

 

Prvi čovek KC Srbije dr Milika Ašanin rekao je da je korona pošast koja napada i uništava ne samo pluća nego i srce i bubrege. On je dodao i da je situacija u Beogradu sada mnogo bolja nego prethodnih dana.

- Što se tiče pregleda na Infektivnoj klinici tu je došlo do pada, manji broj prijema uslovio je da se uravnoteži broj prijema i odpusta pacijenata, nema potrebe da otvaramo nove kovid bolnice. Beograd konačno može da prima pacijente iz unutrašnjosti - rekao je Ašanin.

Ašanin je govorio i o pacijentima koji nisu zaraženi:

- U KCS imamo oko 1600 do 1900 pacijenta dnevno, a radi i dnevna bolnica - kaže Ašanin.

- Sa epidemiološkog aspekta ja bih istakla da je SZO apelovala na sve zemlje sveta da se može očekivati povećan broj zaraženih u narednom periodu - rekla je dr Verica Jovanović.

RepublikaFoto: Printscreen/KlikTV
Verica Jovanović

Ona je istakla da je zato važno držati distancu, upotrebljavati zaštitna sredstva i redovno dezinfikovati ruke.

- Kada se broj zaraženih povećava, treba pojačati i restriktivne mere. Bez obzira na starost i uzrast, smanjenje okupljanja u velikim grupama treba smanjiti - dodala je dr Jovanović.

U poslednja 24 sata na virus korona testirano je 9.436 osoba, od čega je pozitivno 339. U protekla 24 sata od korona virusa preminulo je osam osoba - pet osoba muškog pola i tri osobe ženskog pola prosečne starosti 81. godina.

Na repiratoru se u ovom trenutku nalaze 162 osobe.

Ukupan broj pozitivnih lekara je 642, od toga je 74 hospitalizovano.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading