DŽABE PRETNJE I UCENE: Nema ništa od priznanja Kosova

Autor:

Vesti

30.07.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mogu da prete, ucenjuju, mogu da podmeću sporazume, nacrte i šta god drugo hoće, ali time sigurno ne mogu ništa da postignu.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo SrbijeTanjug/Predsedništvo Srbije/pixabay.com
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić

Ovakav, nedvosmislen, jasan i direktan odgovor na najavu da bi EU, preko Miroslava Lajčaka, mogla danas u Briselu Srbiji da uruči nekakav nacrt sveobuhvatnog sporazuma s Prištinom, dobio je Srpski telegraf u samom vrhu vlasti u Beogradu. Kako nam je rekao sagovornik s kojim smo pričali, istovetan signal upućen je i u sedište EU, gde se danas nastavljaju razgovori delegacija Beograda i Prištine.

NEMA TE SILE

Podsetimo, u sredu uveče brzinom munje se pronela vest da će srpskoj delegaciji, koju predvodi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva de fakto priznanje lažne države Kosovo, uz zahtev da ga dostave predsedniku Vučiću. Đurić će se u belgijskoj prestonici sastati sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija, u nastavku dijaloga koji bi, prema prvobitnim najavama, trebalo da se odnosi na tehnička pitanja.

Hoće da miniraju Grenela

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ričard Grenel

Upitan da li se SAD i EU možda dogovaraju oko poteze kad je reč o kosovskom pitanju, Ivica Dačić odgovara da ne bi mogao da kaže da postoji zajedničko i koordinirano delovanje, već naprotiv, pritisci iz EU i zemalja poput Nemačke i Francuske da SAD bude marginalizovana u dijalogu.

- To nije novo, mogli ste da vidite svih ovih meseci, oni su minirali sastanak koji je bio planiran u Beloj kući u organizaciji Ričarda Grenela - kaže Dačić.

DVE RAZLIČITE REAKCIJE IZ EU

RepublikaFoto: Tanjug/AP

1. Portparolka EU Nabila Masrali, utorak uveče

EU je jasno stavila do znanja da Beograd i Priština neće sklapati zasebne ili delimične sporazume, kao što se to dogodilo u prošlim procesima u Briselu, već će to biti sveobuhvatni sporazum koji će biti potpisan tek nakon što se postigne dogovor o svim temama. Dijalog kom posreduje EU završiće se sveobuhvatnim sporazumom

2. Peter Stano, portparol predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozepa Borelja, sreda pre podne

Na sastanku u Briselu neće biti predstavljen nacrt sporazuma prema kom se očekuje da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Eksplicitno to odbacujem. Nakon što je dijalog obnovljen, nastavlja se serijom sastanaka na ekspertskom nivou, što je deo tekućeg procesa

- Ako bi do toga došlo, nemamo drugog izbora niti bismo ga i tražili, osim da odbijemo besramnu ucenu. Iako svi znamo ko faktički stoji iza Lajčaka i da celu igru vodi Angela Merkel, niko, pa ni ona, ne bi nas mogao naterati da potpišemo takav sporazum. Postavlja se samo pitanje čemu sve ove igrarije sa dijalogom ukoliko su oni već odlučili da Priština dobije sve, a da Beogradu ne bude ponuđeno ništa. Osim možda nekog obećanja o ulasku u EU jednog dana - objašnjava naš sagovornik.

RepublikaFoto: Ministarstvo spoljnih poslova
Ivica Dačić

U istom tonu govori i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić: Ako bi bilo takvog predloga, predsednik Vučić bi odgovorio u skladu sa nacionalnim interesima

- Uveren sam da će, ukoliko bude takvog predloga, predsednik Aleksandar Vučić upoznati javnost sa njegovim sadržajem i odgovoriti u skladu sa državnim i nacionalnim interesima. Veoma je čudno da se sada govori o nacrtu nekog dokumenta jer Vučić ne ide sada u Brisel. Takav dokument služio bi za dodatni pritisak na predsednika Srbije. Za mene bi to bilo iznenađenje u ovoj fazi dijaloga, ali ništa nije nemoguće - rekao je ministar spoljnih poslova.

MOJ STAV

Nemanja Starović, ANALITIČAR

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

U slučaju da Srbiji bude ispostavljen ultimatum, reakcija zvaničnog Beograda treba da bude odmerena, ozbiljna i odgovorna.

ISTI INTERESI

Dačić ipak upozorava da opasnost vreba sa svih strana.

 

 

 

- Spolja bi razni faktori hteli to da iskoriste za ucene, da Srbija mora da prihvati takav dokument jer inače ne bi imala svetlu evropsku perspektivu, a i na unutrašnjoj političkoj sceni ima onih koji pomažu takvim pritiscima organizovanjem raznih demonstracija i nasilja na ulicama. To su dve strane jedne iste medalje - kaže šef diplomatije.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading