(VIDEO) DA LI SRBIJA IMA VAKCINE PROTIV KOVIDA? Krizni štab odgovorio

Autor: Republika

Vesti

29.07.2020

13:17 >> 13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je konferencija Kriznog štaba. Pred novinare su izašli Verica Jovanović i Zoran Gojković.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Zoran Gojković

Prvi se medijima obratio Zoran Gojković iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, počevši sa tendencijama da gojazne osobe su među najčešćim žrtvama korone:

- Veliki broj naših pacijenata su imale višak kilograma, bili su gojazni. Ministarstvo zdravlja je radilo prethodnih godina na edukaciji što više mladih i starih kako voditi računa o ishrani u sadašnjem dobu. Pšričali smo od početka pandemije da ne utiče samo zdravstveni sektor, nego i prosveta i sportski sektor da se sugeriše narodu koliko je to važno. Nadamo se da ćemo se posle ovoga okrenuti više fizičkim aktivnostima - započeo je Gojković, zatim je nastavio o mogućem uvođenju aplikacije koja otkriva zaražene u neposrednoj blizini osobe:

 

 

 

- Neke zemlje traže povoljan trenutak. Krizni štab ima IT grupu koja je vezana za softvere vezane za podatke i pravljenje naše aplikacije. Pratimo tokove, te aplikacije su se pokazale vrlo dobre u zemljama Azije gde se već duže vreme koriste.

Portal Nova.rs iznosi tvrdnju austrijskog lekara koji ističe da je 50% Balkana zaraženo, prof dr. Gojković je rekao svoj komentar:

- Jeste povećan broj obolelih na celom Zapadnom Balkanu, iako i u Evropi svuda raste broj oblolelih. Jedan čovek nema podatke koji su validni i samim tim nije validna njegova izjava. 

Doktorka Jovanović iz Instituta "Batut" je odgovorila da li Srbija sklapa ugovore o kupovini vakcina:

-  U ovom trenutku nemam saznanja o potpisivanju takvog ugovora. To će raditi i krizni štab i Vlada, kada dođe vreme. Mi ćemo obezbediti vakcinu. Potreba se stalno razmatra i zaključujemo da nam je potrebna. Ta vakcina je, za sada, jedini način da se utiče na suzbijanje pandemije korona virusa u čitavom svetu. Mi smo deo sveta i tako ćemo se ponašati kada vakcina bude na tržištu - rekla je Verica Jovanović, Zoran Gojković se nadovezao:

- Za kovid 19 još uvek nemamo vkacine, postoje naznake da određene farmaceutske kuće, ali da budemo jasni, vakcina još uvek nema. Država će aktivno raditi da dobijemo bezbednu vakcinu, i vakcinu za koju će naši lekari apsolutno da se slože.

U Republici Srbiji su do 15 časova 29. jula 2020. godine registrovana ukupno 24.892 potvrđena slučaja COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 9.653 osoba od kojih je 372 pozitivno.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 650.744 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading