DELOVANJE HRVATSKE TAJNE SLUŽBE SOA U NAŠOJ ZEMLJI: Zagreb pokušava udar na srpsko pravosuđe!

Autor: B. K.

Vesti

29.07.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavna hrvatska obaveštajna agencija SOA ima poseban odsek koji se bavi isključivo srpskim pravosuđem, odnosno sporovima koje Hrvati vode pred našim sudovima. Njihovi interesi jesu, piše u izveštaju koji je sastavila jedna ruska služba i čije delove Srpski telegraf objavljuje u velikom serijalu, mnogobrojni i teški na desetine miliona evra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Andrej Plenković

Hrvatske eksponente u srpskom pravosuđu čine, kako tvrde Rusi, pre svega, pojedinci koji su u vreme bivše vlasti imali važne uloge u sudstvu, tužilaštvu, ali i telima poput Visokog saveta sudstva, a sada se mahom bave advokaturom ili nekim poslovima vam pravosuđa. Oni na svaki način pokušavaju da izlobiraju presude u korist hrvatskih firmi u sporovima koji se u Srbiji vode zbog navodno oduzete imovine, kao i u postupcima u kojima Hrvatska traži naknadu troškova za sporove koje su naša preduzeća vodila za povraćaj imovine u toj zemlji.

- Nijedna srpska firma nikada nije uspela da povrati svoju imovinu u Hrvatskoj iako su mnoge banke imale izuzetno vredne nekretnine u najvećim hrvatskim gradovima, a nebrojene firme odmarališta na obali. S druge strane, zahtevi hrvatskih firmi da im se vrate objekti u Srbiji ovde su često glatko prolazili, što je imalo velike ekonomske posledice po srpsku privredu, poput slučaja "Boreli" i sličnih - stoji u izveštaju.

Advokat koji zastupa hrvatske firme u TV emisiji priznao da je uticao na predsednicu suda

Tragom ruskog izveštaja, Srpski telegraf je došao do slučaja koji se vodi pred Apelacionim sudom u Beogradu, gde Hrvatska pokušava da naplati milionske troškove postupka koji je vođen u Zagrebu od Jugobanke u stečaju, što praktično znači od države Srbije. Sud je tri puta odbijao zahtev Hrvatske da bi po žalbi Hrvata viša instanca, Privredni apelacioni sud (PAS), dva puta poništavala tu odluku (priča se da se spremaju i treći put to da učine), faktički uvažavajući hrvatske interese.

RepublikaFoto: youtube.com/Happy TV
Milica Nicović

Advokat Milica Nicović: Preispitati sve odluke

Advokat Milica Nicović, kao deo stručnog tima koji analizira pitanja sukcesije, ocenjuje za naš list da su se hrvatski eksponenti očigledno previše opustili i počeli da demonstriraju moć.

- To da jedan advokat sa grupom pravnika utiče na predsednika suda i da sve još javno prizna u situacija kada javnost strepi od odluke tog istog suda u slučaju "Jugobanka", ukazuje da nadležni moraju uraditi jedan ozbiljan elaborat upravo o tome ko je kako postupao 15 godina kada je u pitanju dodeljivanje imovine hrvatskim preduzećima u Srbiji. Evidentno je da su pojedinci na neki način ohrabreni prethodnim postupanjem PAS na štetu jednog srpskog preduzeća.

Nikom među pravnim stručnjacima nije bilo jasno zašto tako postupa PAS jer bi priznavanje hrvatskog zahteva otvorilo Pandorinu kutiju za ko zna koliko istovetnih odluka kojima bi Srbija izgubila desetine miliona evra.

Onda se pojavilo saznanje koje je bacilo potpuno novo svetlo na sve što se događa...

Zoran Ristić, advokat iz Vojvodine koji zastupa hrvatska preduzeća u Srbiji, priznao je nehotice u jednoj TV emisiji (dostupna na Jutjubu) da je zajedno sa svojom grupom, kako se doslovno izrazio, ubedio Jasminku Obućinu, predsednicu PAS, na koji način veće suda kojim ona rukovodi treba da odluči u jednom slučaju hrvatske tužbe protiv našeg preduzeća. Problem jeste što sud odlučuje u sednici veća bez prisustva javnosti i postavlja se pitanje kako je, gde i na koji način Ristić, kao zastupnik hrvatskih interesa, ubeđivao i ubedio predsednicu suda, ali i kako je ona kasnije uticala na tročlano veće.

Srpski telegraf poslao je pitanja Jasminki Obućini, ali ona na njih nije odgovorila. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
srbo

04.08.2020 11:09

Bruka gde nas dovedoše komunjare i njihova prevara,zaboravismo da smo srbi i da treba očistiti državu od špijuna i lopova.