(VIDEO) NEOČEKIVANO! Najviše preminulih je iz OVIH STAROSNIH GRUPA

Autor: Republika

Vesti

28.07.2020

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktorka Darija Kisić Tepavčević i doktorka Edita Stokić iz Kliničkog centra Vojvodine govorile su na konferenciji za medije o situaciji sa koronavirusom u Srbiji.

Foto: Printscreen/KlikTV
Darija Kisić Tepavčević

Najviše preminulih po starosnom dobu je između 30-39 i 40-49 godina. Da podsetimo, na početku se govorilo kako virus napada starije osobe. Doktorka Kisić-Tepavčević tvrdi da je to posledica nepoštovanja mera.

- Sve veći broj obolelih je sa teškom i hroničnom kliničkom slikom - naglasila je Edita Stokić i dodala:

- Pacijenti koji se hospitalizuju retko imaju samo kovid pozitivnu infekciju i imaju brojne druge pridružene bolesti. Sa razvojem infekcije, njegove prateće bolesti se pogoršavaju ili pak tokom oboljevanja razviju se i druge komplikacije, među kojima je i šećerna bolest. Današnje studije pokazale su da je gojaznost faktor za češće oboljevanje od kovida, te sa većom gojaznošću rizik za težu kliničku sliku, pa čak i za smrtnost - rekla je Stokić.

RepublikaFoto: Printscreen/KlikTV
Edita Stokić

U Republici Srbiji su do 15 časova 28. jula 2020. godine registrovana ukupno 24.520 potvrđena slučaja COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 9.817 osoba od kojih je 379 pozitivno.

Uskoro Skupština Srbije kreće sa radom, koliko je to poželjno u ovoj situaciji:

- Koliko nas sada ima ovde? Ukoliko je primorano da se boravi u zatvorenom prostoru moraju da se ispoštuju mere. Kakvi god da su skupovi i vrste sastanaka koji su od prioriteta za zemlju, moraju da se drže mere prevencije - istakla je Darija Kisić-Tepavčević.

 

 

- U KBC Dragiša Mišović trenutno je zbrinuto devetoro dece, a na GAK-u je šestoro pozitivnih trudnica, u KC Niš stari deo šestoro dece, opšta bolnica u Šapcu troje dece, a dobra vest jeste da su sva deca u stabilnom stanju i imaju blažu kliničku sliku - rekla je dr Darija, a nešto kasnije se nadovezala ponovo na spisak nezadovoljnih kolega i da li se stupilo u kontakt sa njima:

- Nema tu ništa spektakularno za nas, čista razmena mišljenja. Navikli smo mi lekari na tako nešto, naši skupovi su puni diskusija. Sve je na akademskom nivou - istakla je doktorka Darija.

Prof dr Edita Stokić istakla je da su u svim kovid bolnicama širom Vojvodine napravljena posebna telefonska linija za osnovne informacije o obolelima. 

Vreme kada je će bližnji moći da dobiju informacije jeste od 15-16 časova. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading