Dragaš: Nemačka sabotira Ameriku da bi od Srbije izvukla priznanje nezavisnosti Kosova

Autor:

Vesti

25.07.2020

06:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Optužnice protiv bivših komandanata OVK ne mogu nimalo uticati na budućnost dijaloga Beograda i Prištine", izjavio je direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš.

RepublikaFoto: youtube.com/RTV Pink Official
Orhan Dragaš

- Ko god bude pregovarao u ime Prištine, nosiće u torbi one odluke koje bude dobio od Zapada, a pre svega Amerike. U tom smislu, ništa se nije promenilo od početka, tako da je predsednik Vučić i sa te strane u pravu kada kaže da o Kosovu ne pregovara sa Prištinom, već sa Zapadom - izjavio je on u intervjuu za Kosovo onlajn.

Dragaš ukazuje na to da smo i u slučaju kratkoratjne vlade Aljbina Kurtija videli da sve odluke donosi Zapad.

Vođenjem dijaloga koji formalno vodi Miroslav Lajčak u Briselu, po njegovim rečima, sada rukovodi Nemačka.

- S obzirom na podršku koju je dobio, Lajčaka bismo pre mogli da nazovemo nemačkim, a ne evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine. Bliska mi je konstatacija jednog britanskog stručnjaka da Lajčakov zadatak nije da pronađe rešenje za Kosovo, već da onemogući da Amerika dovede do rešenja koje bi podrazumevalo teritorijalno razgraničenje - kaže Dragaš i dodaje da je "u tome suština onako nagle akcije objavljivanja optužnice protiv Hašima Tačija čime je sabotiran njegov sastanak sa Vučićem u Vašingtonu".

Nemačka, kaže on, za cilj ima srpsko priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, što bi mu omogućilo da postane član svih međunarodnih organizacija.

- To je cilj koji Berlin ima od samog početka i ovim pokazuje da od toga ne odustaje - zaključuje Dragaš.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading