Lončar zapušio usta kritičarima: Poverenje u zdravstvo nikada nije bilo na višem nivou

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

23.07.2020

14:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poverenje u zdravstveni sistem i zdravstvene radnike u Srbiji nikada nije bio na višem novou, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i upozorio da napadi na zdravsteni sistem u ovom trenutku nisu slučajni, i izrazio žaljenje što bacaju senku na prave junake i borce koji se ozbiljno bore protiv epidemije.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Zlatibor Lončar

- Upravo iz tog razloga cilj nam je da politika ne uđe u zdravstvo, rekao je Lončar na prvom prijemu koje će Ministarstvo ubuduće svake nedelje organizovati za zaposlene u kovid bolnicama kao mali znak pažnje i poštovanja.

Ministar je pozvao lekare, sestre, tehničare i ostalo zdravstveno osoblje da se ne obaziru na negativne komentare, koji nažalost imaju za cilj da bace senku na njihov rad i dodao da moraju da znaju da će se njihovi rezultati i sve što su postigli, tek analizirati.

Vi ste ljudi koji rade najbolje što mogu, pomažu pacijentima i državi, imaju punu podršku, rekao je ministar i ocenio da će oni i ubuduće biti naše najveće bogatstvo.

Na prijemu u Klubu poslanika danas su bili zaposleni u "herojskoj bolnici" KBC Dragiša Mišović, koja je zajedno sa Infektivnom, prva ušla u kovid sistem, a iz koje prema rečima direktora Vladimira Ðukića svaki pacijent, kada izađe može da kaže "hvala, bilo je teško, borio sam se za svaki udisaj, ali kada se ova tužna epopeja završila mogu da kažem ''ovo su ozbiljna bolnica i ozbiljna držva''".

Ðukić je rekao da je u bolnici, koja je eksluzivno i Dečja bolnica ima 20 dece i devet majki sa decom, jer tu postoji ginekoligija i poredilište, ....

- Na itenzivnoj nezi i na respiratoru je 69 pacijenata i više od 200 u objektima A i B - rekao je direktor ove bolnice u kojoj radi 1.300 ljudi, iz koje, kako dodaje niko nije ustuknuo ni pobegao, i podsetio da je bilo je 30 obolelih koji su se oporavili i da veliku zahvalnost za sve urađeno u prethodnom tromesečju duguje svima njima.

On je dodao da dobre rezultate beleže zato što u bolinici nema politike.

Ministarstvo im je kako kaže pouzdan partner, a svaki napad na zdravstveni sistem ne može da bude od pomoći niti može da zameni nekoga na ta 52 respiratora koja su u KBC Mišović.

Od pomoći su, kaže Ðukić, lekari koji dolaze iz Srbije, sestre intenzivne nege, majstori koji održavaju sisteme napajanja kiseonika čija je potrošnja 4 do 5 tona dnevno.

Skupu su prisutvovali i predstavnici reprezentativnih Sindikata i tom prilikom Radmila Obrenović iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijanoj zaštiti ocenila je kao važno povećanje plata i to u vreme kada se one u regionu smanjuju.

Ovo je borba svih nas za opstanak našeg naroda, poručila je ona i dodala da im je važno da se preporuke sindikata usvajaju, a jedna od njih se ticala i primanja tokom bolovanja ili izolacije zbog kovida.

Čelnik Lekarske komore Milan Dinić rekao je da Komora nikada nije dobijala više pisama u kojima pacijeniti hvale lekare, te da nivo lekarske profesije nikada nije bio na višem nivou, a što je bilo i povod za ocenu koju je ministar izneo o poverenju u zdravstveni sistem.

Glavna sestra centra KBC Mišović Bogunović Nataša zahvalila je na podršci koji dobijaju od naldežnih u svakodnenvoj i teškoj borbi sa virusom koja je najteža na intenzivnoj nezi.

Novinarima se obratio i radiolog Ðorje Lalošević koji je naveo da je od jula urađeno 1.000 pregleda pluća skenerom, što omogućuje i da se predviti tok bolesti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading