Drama u Bujanovcu: Ramadani predsednik, SNS napustio salu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.07.2020

19:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za predsednika SO Bujanovac danas je izabran Enver Ramadani, odbornik Partije za demokratsko delovanje (PDD), čiju je kandidaturu podržalo 25 odbornika albanskih stranaka DP, PDD, PDP i Alternative, a odbornici koalicije oko Srpske napredne stranke napustili su konstitutivnu sednicu skupštine, prenosi portal Bujanovačke.

RepublikaFoto: ST/G. MITROVIĆ
Foto:Ilustracija

Predsednik lokalnog odbora SNS Nenad Mitrović rekao je da odbornici koalicije okupljene oko te stranke nisu hteli da "daju legitimitet onome što rade albanske stranke".

On se obratio odbornicima pre početka procedure za izbor predsednika skupštine, rekavši da se nadao do poslednjeg trenutka da će kod albanskih lidera, koji su dogovorili svealbansku većinu, "preovladati razum".

- To se nažalost, nije dogodilo. Zbog ovakve vaše odluke će najviše ispaštati građani opštine, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku i političku pripadnost. Šaljete lošu poruku državi Srbiji, međunarodnim institucijama i svim građanima. Poslednjih 18 godina smo svi radili na pomirenju, a vi nas vraćate u prošlost - rekao Mitrović.

On je potom pozvao odbornike iz srpske zajednice da napuste sednicu.

Na konsttitivnoj sednici za predsednika parlamenta odbornici su tajnim glasanjem izabrali Envera Ramadanija iz Partije za demokratsko delovanje (PDD), njegovog zamenika Isufa Ibrahimija iz Demokratske partije (DP), dok je za sekretara SO izabrana Nermie Aliu Ademi iz PDD.

Albanske stranke (DP, PDD, PDP i Alternativa), koje su sklopile sporazum o formiranju vladajuće većine, još ranije su između sebe podelile i funkcije.

Za predsednika opštine odbornici su izabrali Nagipa Arifija, lidera Demokratske partije (DP), koja je sa 10 mandata pobednik izbora ispred SNS sa istim brojem odbornika.

- Vlast ostaje otvorena za srpske partije u Bujanovcu, razgovaraćemo sa njima sledeće nedelje. Sada smo glasali za organe upravljanja kako bismo sproveli zakonske norme - rekao je Nagip Arifi, koji je sa 25 glasova odbornika danas po 4. put izabran za predsednika opštine.

Rekao je da će srpskim strankama biti ponucđene neke funkcije i da postoji mogućnost proširenja koalicije, što, kako je rekao, predviđa i sporazum albanskih stranaka koje su sada formirale ovu većinu.

On je dodao da ne očekuje opstrukcije iz Beograda zbog monoetnicke vlasti koja, kako je naglasio, može biti trenutna.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading