Hod po mukama vlasnika kamenoloma - KAŽNJENI ZATO ŠTO RADE PO ZAKONU

Autor:

Vesti

20.07.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od vlasnika firme "PRFL agregati", iz mesta Branešci, Filip Pjević pre više od tri godine rešio je da proširi porodični posao i zakupi kamenolom u Ali Potoku, nedaleko od Čajetine. Pošto njegova porodica ima tri preduzeća, a otac Krsta se više od 35 godina bavi građevinom, ovo je bio logičan potez.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
KAMENOLOM: Sve zaustavljeno dok ne stigne dozvole za eksploziv

Pjevići, međutim, nisu sanjali kroz kakvu će golgotu proći, a i dalje prolaze zbog ovog kamenoloma.

- U saradnji sa inženjerima uradili smo kompletnu dokumentaciju i pribavili sve papire. Zakupili smo zemljište, gde je inače ranije bio kamenolom više od 20 godina i gde su meštani svojevremeno vadili kamen za svoje potrebe. Posle više od tri godine i ogromnog uloženog novca, truda i vremena konačno u martu ove godine dobijamo od ministarstva potrebne papire da započnemo sa radom - rekao je za Srpski telegraf Filip Pjević.

POČETAK PROBLEMA

Tu, međutim, počinju problemi sa vlasnikom "Karavan kopa" Goranom Mihailovićem, koji je deset godina, prema tvrdnjama našeg sagovornika, bez ikakvog papira i bilo kakve nadoknade bilo kome eksploatisao ovaj kamenolom.

Pitanja bez odgovora

Sektoru za vanredne situacije MUP Srbije, na čijem je čelu Predrag Marić, poslali smo pitanja zašto firma koja sve radi po zakonu nailazi na opstrukcije. Nikakav odgovor nismo dobili.

- S nama nije želeo nikakav kontakt niti bilo kakav razgovor. Pretio je tužbama, ali mi nemamo razloga za brigu jer sve radimo isključivo po zakonu i za sve imamo validna dokumenta - ističe Filip.

Problem je nastao kada su Pjevićima iznenada tražili da urade preimenovanje zemljišta iako je tu decenijama postojao kamenolom. I to su obavili u opštini Čajetina... Sada su naišli na novu opstrukciju.

Brojke

1MILION EVRA ULOŽILI PJEVIĆI U KAMENOLOM

200 HILJADA EVRA, ZAJEDNO S TAKSAMA, KOŠTAO SAMO PROJEKAT

50 ZAPOSLENIH U TRI FIRME IMAJU PJEVIĆI

35 GODINA OTKAKO JE KRSTA, GLAVA PORODICE, UŠAO U GRAĐEVINSKI POSAO

- Iako imamo sve papire i plaćamo sve što je potrebno državi, nije nam odobren kontingent eksplozivnih sredstava, koji smo tražili od Sektora za vanredne situacije MUP Srbije. Zvaničan zahtev smo poslali početkom jula i od tada nismo dobili ni slovo bilo kakvog objašnjenja. Jednostavno ćute, a mi bez eksploziva ne možemo da radimo i vadimo kamen. Mašine i bageri nam stoje u kamenolomu i svaki dan trpimo štetu - ističe Filip.

ODBIJAJU UGOVORE

Naš sagovornik napominje da im je prethodni zahtev za eksploziv isti sektor u MUP odobrio u roku od 24 sata i nikakvih problema nije bilo. Šta se sada dogodilo, niko ne zna.

Foto: Privatna arhiva
CRNO NA BELO: Zahtev koji je naišao na zid ćutanja

- Zbog nedostatka eksploziva morali smo da odbijemo tri vrlo unosna ugovora jer ne znamo šta se događa i da li ćemo moći da ispoštujemo rokove. Potpuno je neverovatno da mi koji radimo po slovu zakona imamo probleme, dok je naš prethodnik kamen vadio bez ikakvih dozvola i nikad nikom nije odgovarao - zaključuje Filip Pjević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading