Dačić otkriva ko stoji iza pokušaja da se preko njega sruši Aleksandar Vučić

Autor:

Vesti

19.07.2020

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Socijalističe partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da brojne obaveštajne službe koje imaju interesa u Srbiji žele da potkopaju dobar odnos između SNS i Vučića.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ivica Dačić

Govoreći o saradnji sa naprednjacima, Dačić je istakao da on sam i njegova partija na umu imaju širok konsenzus i nacionalno jedinstvo, te da je za Srbiju dobro da što više učesnika na političkoj sceni učestvuje u vođenju države.

- Kad sam bio premijer, hteo sam da postoji širok nacionalni konsenzus, da što više faktora učestvuje aktivno u vođenju državne politike i da zajedno budemo jači. Saradnja SNS i SPS se od 2014. i bazira na tome. Mi smo od 2012. do 2014. godine imali koaliciju koja je bila neophodna zbog formiranja većine, a posle toga sve je bio dogovor i stvar poverenja između Vučića i mene. I sada kad me pitaju o aktuelnim dešavanjima i učestvovanju pojedinaca iz SPS u demonstracijama, skreću pažnju sa glavnog toka koji smo imali svih ovih godina, a to je da smo uvek imali zajednički stav i pomagali jedan drugome počev od Briselskog sporazuma pa do pitanja ekonomske politike, smanjivanja plata i penzija, dijaloga sa Prištinom, zajedničkog uspeha u povlačenju priznanja Kosova... - rekao je Dačić u intervjuu za Blic.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

O tome da li će SPS u predstavljati vlast ili opoziciju, on kaže da to zavisi od razgovora sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem, ali i dodaje da mu je sasvim svejedno kako će se ti razgovori završiti. 

- To će zavisiti od razgovora sa najvećom strankom koja je pobedila na izborima, SNS, i sa Aleksandrom Vučićem. Ovih dana obeležavamo 30 godina od formiranja SPS, i istorija Srbije je na neki način usko povezana i sa našom istorijom. Stranka smo koja ima izrazito državotvorni karakter i u skladu sa tim prolazimo kroz sve probleme koje kao država i narod imamo, uključujući i ovaj težak period. Da li će SPS biti u vlasti i opoziciji, svejedno je što se tiče naših državotvornih stavova. Spremni smo da pomognemo i doprinesemo državnom jedinstvu, ovde je u pitanju učvršćivanje političke stabilnosti Srbije, stvaranje nacionalnog jedinstva, nečega što je iznad partijskih interesa - kaže Dačić.

Strane službe potkopavaju saradnju SPS i SNS

Na kritike o tome da se Ivica Dačić u poslednje vreme služi opravdanjima, u vidu konstatacija da preko njegove partije ruše Vučića, kako bi izgladio odnose sa SNS-om, on kaže da je toliko dugo prisutan na političkoj sceni i da su mu poznate sve metode specijalnog rata.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

- Nije reč ni o kakvom opravdanju, već o razumevanju aktuelne strategije. Ne pričam napamet, bio sam svedok dešavanja tokom devedesetih godina. Osnovni cilj specijalnog rata bio je da od Miloševića odvoje sve druge stranke i rasloje SPS i JUL kako bi se našli ljudi koji će biti spremni za promene. To je koncepija izazivanja nestabilnosti, i ne mora to da bude vezano da li je Vučić nekome simpatičan ili ne. Ako je ovde stabilno, onda nam niko ne treba - kaže Dačić i otkriva ko stoji iza ovih pokušaja destabilizacije.

- Svi. I nikad nisu bili zainteresovaniji nego sada. Pri tom ne mislim ništa loše, već na zainteresovanost političkih pa i obaveštajnih faktora da utiču na situaciju u regionu. Tu su američki i britanski interes, pa nemački interes koji se svojski trudio da potkopa ideje o razgraničenju za dogovor Beograda i Prištine... Tu je i interes Francuske koja debelo zaostaje u odnosu na druge, pa imate interes Rusije i Kine... - zaključuje Dačić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading