STEŽE SE OBRUČ OKO LIDERA NARODNE STRANKE: Jeremić u strahu zbog dokaza o mitu!

Autor:

Vesti

17.07.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke i bivši predsedavajući GS UN, mogao bi da se nađe u gadnom problemu. Njegov finansijer Meksikanac Emilio Lozoja, nekadašnji izvršni direktor naftne kompanije "Pemeks", upleten u "energetsku aferu" tešku 10 miliona dolara, rešio je da tamošnjim pravosudnim organima preda 16 sati video-snimaka na kojima se vide političari kako uzimaju mito.

RepublikaFoto: youtube.com/MILENIO
Emilio Lozoja

Jeremić je, kako se navodilo, pod sumnjivim okolnostima od četiri firme povezane s Lozojom, koga meksička javnost naziva "El Čapo za pranje para", dobio 133.138 dolara. Inače, Jeremić i Lozoja znaju se iz studentskih dana na Harvardu i nazivaju se "braćom".

PALA BRAĆA

Naime, Lozoja je pristao da pravosudnim organima preda video-materijal na kom se vide političari kako primaju mito za podršku reformama bivše vlasti u energetici. Razlog za strah imaju mnogi koji su tad bili deo korupcionaške mreže oko Lozoje. Jedan od njih mogao bi biti i Jeremić.

Meksički El Čapo za pranje para

- Lozoja je meksički biznismen i sin bivšeg ministra energetike

- završio Harvard, gde je upoznao Jeremića, koji ga nazivao bratom na Tviteru

- bio direktor najveće meksičke energetske kompanije "Pemeks"

- upleten u "energetsku aferu" tešku 10 miliona dolara

Lozoja je bio u bekstvu zbog optužbi za poresku prevaru i primanje mita, ali je uhapšen u maju na jugu Španije i ovih dana bi trebalo da bude izručen Meksiku. On je treći ključni saradnik i finansijer Jeremića koji je pao posle eksministra policije iz Honkoga Patrika Hoa i bivši saradnik senegalskog šefa diplomatije Šeika Tidijana Gadija, koji su osuđeni u SAD zbog korupcionaške afere teške tri miliona evra.

Matić: Videće se, takođe, i da li će njihovo kontroverzno bratstvo izdržati ovaj veliki test

- Bivši šef "Pemeksa" Emilio Lozoja, koji je uhapšen u Španiji pod optužbama za korupciju i koji bi trebalo da stigne u Meksiko u četvrtak, pristao je da preda najmanje 12 videa na kojima se vide političari kako primaju mito u zamenu za podršku bivšoj vladi u sprovođenju reformi u energetici i drugim planovima - piše Meksiko njuz dejli, pozivajući se na meksičke novine Reforma.

SPORNI PROMOTER

Izvori, kako je objavila Reforma, tvrde da postoji 16 sati snimaka na kojima se mogu videti federalni senatori i deputati kako primaju mito pre glasanja za energetsku reformu krajem 2013. Novac je, navode, predavan u Lozojinim kancelarijama u Kuli "Pemeksa" u Meksiko Sitiju i njegovim drugim poslovnim zgradama.

RepublikaFoto: Printscreen/instagram.com
133.138 dolara od 2013. do 2015. uplaćeno na lični račun Jeremića sa računa četiri kompanije - "MGI Enterprises", "MGI Supply", "Mex Gas Internacional", "MGI Trading", gde je direktor bio Lozoja

Analitičar Marko Matić smatra da bi Jeremića ozbiljno trebalo da zabrine najava da bi Lozoja mogao da preda dokaze o davanju mita za sprovođenje energetskih reformi u Meksiku:

- On ne samo da je dobijao novac od Lozoje već je bio u poseti Meksiku, gde je upravo promovisao sporne reforme. Da li je to radio kao lobista Patrika Hoa ili Lozojin saučesnik videće se tokom saslušanja njegovog "brata" sa Harvarda. Videće se, takođe, i da li će njihovo kontroverzno bratstvo izdržati ovaj veliki test ili će Lozoja, spasavajući sopstvenu kožu, svog saradnika pustiti niz vodu - navodi za Srpski telegraf Matić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading