KORONA NE BIRA! Sve teži slučajevi u porodilištima: Trudnice na respiratoru, nisu bezbedne ni bebe u stomaku!

Autor:

Vesti

17.07.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trudnica (27) u sedmom mesecu trudnoće zaražena je koronom i lekari Kliničkog centra Niš bore se za njen život. Ona je priključena na respirator, a doktori stanje opisuju kao izuzetno ozbiljno i, kako kažu, ne mogu da daju nikakve prognoze.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Kako je Srpskom telegrafu nezvanično rečeno u KC Niš, svi se nadaju najboljem. Ističu i da je beba dobro, a da je trudnica i pre korone imala probleme sa hipertenzijom i gojaznošću. Trudnoća je, objašnjavaju, te zdravstvene probleme, na neki način, dodatno zakomplikovala.

IGRA BROJEVA

Iako jedan deo stručnjaka tvrdi da je ovde posredi samo igra velikih brojeva, što bi značilo da je sada mnogo više zaraženih nego u martu i aprilu, pa je logično da se među obolelima nađe i više trudnica, od kojih neke i sa težom kliničkom slikom, ginekolog dr Dejan Filimonović iz GAK Narodni front za naš list ističe da njemu nije jasno šta se događa s virusom.

KOMŠIJE I ROĐACI: STANJE SE NAGLO POGORŠALO

Komšije i rođaci 27-godišnje trudnice sa strepnjom prate njenu borbu za život:

- Samo da ona i beba, koju nosi, budu dobro. Divna su porodica, ne zaslužuju nešto ovako da im se dešava.

Jedan od rođaka rekao je beogradskim medijima da joj se stanje naglo pogoršalo.

- Nedelju dana je u bolnici, poslednja dva dana bila je dobro, samo na kiseoniku, onda joj se stanje naglo pogoršalo. Ne znamo šta je, tri puta je testirana na koronu i tri puta je bila negativna - kaže jedan od rođaka.

Poznanici porodice kažu da su mladi supružnici planirali dva puta svadbu, ali da su je dva puta i odlagali zbog korone.

- U redu je tumačenje da smo nedisciplinovani u poštovanju mera, ima, naravno, i toga, međutim, činjenica je da se bitno promenila struktura pacijenata, da ima mnogo više mladih na respiratorima, a evo sad i trudnica - kaže dr Filimonović.

Kako objašnjava naš sagovornik, u Frontu trenutno imaju tri pozitivne trudnice.

RepublikaFoto: youtube.com/Beogradska hronika Jutarnji program
Dejan Filimonović

- Što se tiče konkretnog slučaja trudnice u Nišu, nisam uključen u lečenje, pa ne mogu ništa da komentarišem, osim što sa žaljenjem mogu da konstatujem da su, kad vas prikače na respirator, veće šanse da se ne izvučete nego da ozdravite - napominje dr Filimonović.

NEGATIVNI TESTOVI

Nas sagovornik objašnjava da je lečenje trudnica zaraženih koronavirusom samo po sebi komplikovanije.

- Ne zove se trudnoća bez razloga drugo stanje. Trudnicama se ne može davati svaki lek koji se daje običnim pacijentima, srećom, deksametazon, za koji kažu da pomaže pacijentima s KOVID-19 je u redu, kao i antikoagulansi. Ipak, lečenje je jako komplikovano, mnogo komplikovanije nego kod drugih pacijenata - ističe Filimonović.

Prema informacijama iz Niša, 27-godišnja trudnica na respiratoru je na poslednja dva testa bila negativna na koronu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading