Grenel o dijalogu: Nikada nismo verovali u brz dogovor Kosova i Srbije u izbornoj godini

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

08.07.2020

05:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da mu je drago što će EU organizovati sastanke predstavnika dve strane, da SAD nude potpunu podršku, ali i da se nada da će biti uspostavljeni svi prethodni dogovori.

RepublikaFoto: youtube.com/Richard Nixon Foundation
Ričard Grenel

- Drago nam je što će Evropljani upriličiti sastanke 10. i 12. jula radi daljih razgovora sa Kosovom i Srbijom. Nudimo našu potpunu podršku i zahvalni smo na njihovom vođstvu. Nadamo se da će važno pitanje vizne liberalizacije za Kosovo biti završeno na ovom sastanku - kazao je Grenel.

Grenel je kazao i da se nada da će EU raditi na uspostavljanju sporazuma sa težištem na ekonomskoj saradnji.

- SAD su naporno radile kako bi istakle važnost normalizacije ekonomskih odnosa dve strane, jer verujemo da je to presudni prvi korak ovog dugoročnog političkog spora. I nadamo se da će Evropljani realizovati prethodno dogovorene sporazume o avio-saobraćaju, železnici i drumskom saobraćaju kao glavni prioritet. Verujemo da su ovi sporazumi ključni za stvaranje radnih mesta i davanje nade mladima u regionu - istakao je Grenel za Blic.

U javnosti se često može čuti komentari da SAD žure da reše pitanje Kosova pre predsedničkih izbora koji će biti održani na jesen, ali Grenel sada to kategorički demantuje, navodi "Blic".

- Nikada nismo verovali u brz dogovor Kosova i Srbije u izbornoj godini. I nikada nismo mislili da će naš jedini fokus na ekonomskoj normalizaciji biti brzo rešenje. Biće lakše suočiti se sa teškim i dugoročnim političkim pitanjima, ako se prvo postigne napredak u ekonomskim pitanjima. Međunarodna zajednica mora da nastavi da isprobava nove i kreativne ideje ako ćemo ikada napredovati - rekao je Grenel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading