NAJMLAĐI PACIJENTI S TEŽOM SLIKOM! U "Mišoviću" pet beba i 22 mališana

Autor:

Vesti

07.07.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca koja su trenutno na lečenju u Dečjoj bolnici KBC "Dragiša Mišović" imaju ozbiljniju kliničku sliku nego u prošlom talasu razbolevanja usled Kovid-19.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dragiša Mišović

Trenutno je na lečenju 22 mališana i pet beba koje nemaju ni mesec dana, a kako je rekla rukovodilac bolnice doktorka Olivera Ostojić, očekuju se još tri tek rođene bebe, za koje nije utvrđeno da li su pozitivne na koronavirus.

Sva obolela deca su u pratnji jednog roditelja.

Kako je navela dr Ostojić, deo dece ima i druge pridružene bolesti.

- Tu su dva ozbiljna hematoonkološka pacijenta, kardiološka i neurološka. Bebe imaju svoju kliničku sliku i na rendgenu upalu pluća. Trudimo se da svi budu dobro - navodi dr Ostojić.

Prebačene iz Smedereva

U Dečju bolnicu KBC "Dragiša Mišović" upućuju se deca iz cele Srbije. Tu su prebačene i zaražene majka i beba iz Smedereva o kojima su pisali mediji. One su zaražene u svom gradu.

Ona ističe i da su sada teži pacijenti nego prošli put, odnosno da su sa ozbiljnijom kliničkom slikom u odnosu na prošli talas razbolevanja.

- U ovoj Dečjoj bolnici svi su na radnom mestu, niko nije na odmoru, niti je išao od marta, kada je proglašena epidemija u Srbiji. Za sada su svi zdravstveni radnici dobro, niko nije zaražen. Sve je dobro organizovano i trudimo se da niko ne ispadne iz stroja - kaže dr Ostojić.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Doktorka apeluje na domove zdravlja da rade trijaže pacijenata koji se javljaju.

- Roditelji koji sumnjaju da dete ima simptome, odnosno, ako, na primer, dete ima temperaturu 37,2, treba da odlaze kod svog doktora, a ne u bolnice jer se u bolnicama ne obavljaju testiranja. Treba da idu u dom zdravlja, gde bi trebalo da se odradi dobra trijaža, testira, prepiše prva terapija i odredi da li je dete za bolničko lečenje ili ne - savetuje dr Ostojić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading