GRENEL SPREMA NOVI KUMANOVSKI SPORAZUM: Amerikanci za političko-bezbednosni dogovor Srba i Albanaca

Autor:

Vesti

01.07.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekonomske teme na kojima insistira Ričard Grenel su pitanja koja dve strane treba da vrate za pregovarački sto kako bi što pre počeli razgovori o političkim i bezbednosnim pitanjima.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ričard Grenel

Postignuti dogovori, po planu Vašingtona, pretočili bi se u sporazum, nalik Kumanovskom, o kojem bi se potom izjasnio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Trampova administracija nije postavila rokove, a jedino na čemu, po nalogu Trampa, insistira Grenel jeste utvrđivanje novog datuma za sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu.

Realizacija konačnog sporazuma, koji se naslućuje u nekom daljem vremenskom periodu, mogla bi biti "novo Kumanovo", smatra Jelene Milić, predsednica Centra za evroatlantske studije.

- Briselski sporazum je predvideo Zajednicu srpskih opština, a to se nije dogodilo. EU kao pregovarač, prema mom mišljenju, gubi kredibilitet. SAD su u ovoj priči zaista stekle političko-operativno pravo. Konačni sporazum će morati da ima bezbednosni aspekt, te će morati da ide na Savet bezbednosti UN, i to će biti novo Kumanovo - uverena je Milićeva.

Nema dogovora mimo rezolucije

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Živadin Jovanović

Nekadašnji diplomata Živadin Jovanović ističe da je od ključnog značaja Rezolucija 1244, od koje, kako navodi, Srbija ne sme da odstupi.

- Grenel radi ono što je dobro za Trampa. Nema dobrog rešenja bez Rezolucije 1244. Srbija pomaže Prištini svaki put kada odstupi od ove rezolucije. Svaki dogovor podleže odlučivanju u Savetu bezbednosti, a ne sme se nametnuti nijedan dogovor van rezolucije - poručuje Jovanović.

PRVI STEPENIK

Da je ovo možda prvi korak u nekom ozbiljnijem dijalogu, složio se i Dejan Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije.

- Mogućnost za određene dogovore o unapređenju odnosa na KiM postoji. Razgovori o ekonomskim pitanjima mogli bi da budu prvi stepenik ka novom sporazumu, ali to neće biti u bliskoj budućnosti. Grenelu je lakše da se fokusira na projekte i one mogućnosti koje ne podrazumevaju statusna pitanja, ali je sigurno da on želi da napravi pomak u saradnji ove dve strane - navodi Miletić.

Dodaje da su ozbiljni pomaci realna opcija, ali da je za ovaj plan potrebno vreme:

- Trebaće nam strpljenje jer to ne može biti brzo, albanska strana bi, prvenstveno, morala da počne ozbiljno da učestvuje u dijalogu.

Bivši premijer Nikola Šainović u razgovoru za Srpski telegraf ističe da je najlošija opcija zastoj u pregovorima. Grenelovo kandidovanje ekononomskih tema tumači kao pokušaj oživljavanja razgovora i uvertiru za ozbiljnije razgovore.

OŽIVLJAVANJE DIJALOGA

- Grenel ulaže napor da se doda još jedna ekonomska tema, dok se ne stvore uslovi za neke ozbiljnije političke pregovore. Kod političkih pregovora je najvažnije da se oni održe u životu, to je ključ, ne sme da se stvori vakuum u ovim razgovorima. Uvek je najbitnije u ovakvim procesima da se partneri susretnu i razgovaraju, za početak, i o ovim temama. Treba učestvovati u pregovorima, ali mora u ovom slučaju da se napravi i neki ustupak, odnosno pomak i sa albanske strane - izjavio je Šainović.

KUMANOVSKI SPORAZUM

  • Potpisan 9. juna 1999. godine
  • Nakon 78 dana bombardovanja
  • 4 dana se pregovaralo u Kumanovu
  • Vojno-tehnički sporazum bio je osnova za Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading