Grenel se povlači ukoliko ne dođe do dogovora između Beograda i Prištine

Autor: Kosovo online

Vesti

27.06.2020

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Optužnica Specijalnog tužilaštva protiv predsednika Kosova Hašima Tačija za ratne zločine odložila je pregovarački proces između Beograda i predstavnika Prištine u Vašngtonu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ričard Grenel

Datum novog sastanka biće određen vrlo brzo, međutim prepreke koje izazivaju odlaganja u povratku strana za pregovarački sto mogu rezultirati ostavkom Ričarda Grenela sa njegove dužnosti izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije, prenosi Gazeta Ekspres.

Podeća se da je to najavio Grenel u januaru u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te da je rekao da će se ako se Kosovo i Srbija ne budu kretali ka sporazumu, SAD povući.

- Kada govorimo o tome da li je to fer ili ne, nije do mene da kažem. Na meni je da dve strane dovedem za sto, a na stranama je da odluče. Strane moraju da mi kažu šta misle i šta žele. Ja težim boljoj budućnosti građana Kosova i Srbije. Moramo učiniti sve da prevaziđemo ono što svi vide kao sukob. Ako se dve strane ne pomere i ne postignu sporazum, povući ćemo se - rekao je Grenel u januaru tokom posete Beogradu.

Isto upozorenje dao je Trampov izaslanik i u video razgovoru koji je imao sa albanskom zajednicom u SAD.

- Ambasador Grenel obavestio je učesnike razgovora da se sastao s predsednikom Trampom i obavestio ga o otkazivanju dijaloga zakazanog za 27. jun. Predsednik je Grenela još jednom ovlastio da pokuša da nastavi proces, inače će verovatno biti ponovo postavljen na druge dužnosti - rekao je Martin Vuljaj, koji je bio na razgovoru.

Sve vesti iz rubrike Srbija možete pročitati ovde.

Takođe je rekao da je Grenel rekao da postoji hitnost i potreba da se na Kosovu reorganizuju i izraze svoju jasnu nameru sa zahtevom da se redefiniše još jedan datum dijaloga.

Trampov izaslanik uporno je insistirao da će sastanak u Vašingtonu biti ekonomske prirode i da će se Evropska unija baviti političkim pitanjima, ili onim što je opisala kao drugu fazu.

Nakon otkazivanja sastanka 27. juna, premijer Avdulah Hoti se iz Brisela vratio na Kosovo i najavio da će novi datum sastanka u Vašingtonu biti određen vrlo brzo.

Hoti je jasno stavio do znanja da će tamo putovati jer mu Ustav garantuje zastupanje u procesu dijaloga.

Očekuje da će datum samita u Parizu, koji će organizovati predsednik Francuske i Emanuel Makron i kancelarka Nemčke Angela Merkel biti uskoro objavljen, navodi se u tekstu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading