DAJEM OSTAVKU AKO SE STARIJI OD 65 GODINA BUDU ZATVARALI! DOKTOR KON: Daleko smo od kolektivnog imuniteta!

Autor: Tanjug

Vesti

27.06.2020

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stariji od 65 godina više neće biti zatvarani, podvukao je jutros epidemilog dr Predrag Kon, član kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Ukoliko se ta mera bude našla na dnevnom redu, doktor je kazao da će dati ostavku jer su "stariji od 65 najdisciplinovaniji deo populacije".

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Predrag Kon

Gostujući u jutarnjem programu, doktor Kon je kazao da su se nadali da će leto učiniti svoje sa svojim ultravioletnim zračenjima, da će se smanjiti potencijal prenošenja.

- Bio je jedan skok pa je došlo do pada i tada dmo odlučili da skidamo mere i već istog dana je skočilo na preko 90. Da je bilo dan ranije onda bismo prolongirali ukidanje mera. Virus nam šalje poruku "ja ovde ostajem". U takvoj situaciji mi biramo trenutak kada ćemo se zatvoriti. Sada možemo da kažemo da nije sve crno, da se stvara neki imunitet, ali opet je pitanje imuniteta, SZO kaže da on drži godinu do godinu i po dana nakon preležane bolesti - objasnio je doktor Kon.

Kako je kazao, i dalje postoji jako mnogo neočekivanih stvari kada je reč o virusu.

- Sećate se da je bilo priče o kolektivnom imunitetu, da smo se prokužili u decembu ili januaru... Međutim, ispitivanja imuniteta svuda su pokazala ispod 10 odsto, što govori da smo daleko od kolektivnog imuniteta koji bi trebalo da nas štiti - objasnio je doktor Kon.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

"Ukidanje vanredne situacije smo shvatili kao prekid epidemije"

- Kada smo ukidali vanredno stanje, to je shvaćeno kao prekid epidemije. Vrlo brzo posle toga, nekoliko dana kasnije, prestale su mere da se primenjuju. Ništa nije vredelo, sva priča lekara iz Kriznog štaba da mere treba nastaviti, to se nije čulo - rekao je Kon, objasnivši da su ljudi, dok je trajalo vanredno stanje, menjali svoje ponašanje, a da su najveći pritisak izdržali stariji od 65 godina.

- To se više nikad neće dogoditi, sasvim sam siguran da ako ta mera bude na redu, dajem ostavku. Ovoga puta bez povlačenja. Zašto? Zato što je to najdisciplinovaniji deo populacije koji poštuju sve - podvukao je doktor Kon.

Podsetio je da mere obaveznog rastojanja nikada nisu ukidane, kao ni zabrane prisustva na sportskim dogđajima.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Slavko

27.06.2020 11:37

Penzioneri kupuju samo namirnice i brzo se vraćaju kući. Sa maskama i rukavicama.

Srba

27.06.2020 16:59

Mi penzioneri smo najdisciplinovaniji. I treba tako da bude. Izbegavamo bezrazložne izlaske u grad. Pridržavamo se korišćenja maske i rukavica, kao i fizičke distance sa drugim osobama.