"Krv je tekla niz sedišta... ": Jeziva ispovest Gordane Đorić, preživele putnice miniranog niškog autobusa smrti

Autor: Novosti, Republika

Vesti

26.06.2020

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikad neću zaboraviti taj 16. februar 2001, kada sam sa mojim sugrađanima koji su išli na zadušnice krenula iz Niša za Gračanicu. Autobus je stao na prelazu Merdare da policija i Kfor obave kontrolu, i kada je to završeno, krenuli smo uz pratnju britanskih vojnika. U konvoju je bilo pet autobusa "Niš-ekspresa", a ispred nas su išla dva džipa. I samo što smo krenuli, posle nekoliko minuta vožnje odjeknula je strahovita eksplozija. Izgubila sam svest...

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Minirani autobus

Ovim rečima se Gordana Đorić, iz Lapljeg Sela, priseća miniranja autobusa "Niš-ekspresa" u Livadicama, kod Podujeva. Za ovaj mučki zločin, u kojem je nastradalo 13 a ranjeno 43 Srba, tužilaštvo sumnjiči i Tačija i Veseljija, ali, nažalost, do današnjeg dana niko za napad na nedužne srpske civile nije odgovarao.

Gordana s mukom u glasu "vraća film":

- Videla sam da prednjeg dela autobusa, u kom su poginuli svi putnici - nema. Bukvalno je prepolovljen. Sve je bilo rastureno. Jedan putnik dozivao je majku koja je bila u nesvesti. Bila sam negde na sredini, i kada sam pokušala da izađem, videla sam prizor koji neću zaboraviti dok sam živa. Ugledala sam trup koji je bio zaglavljen u zadnjem delu sedišta iz kojeg je curila krv. Onda me je neko uhvatio za ruku i skočili smo kroz prozor - trese se od plača Gordana dok nam govori.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači i Kadri Veselji

Evo, skoro dve decenije ne može iz glave da izbaci razbacana ljudska tela, vrisku i ciku povređenih putnika.

- Pored mene je bio čovek koji je držao devojčicu ispod miške. Krenuli smo napred, prema vojnicima koji su bili vidno uplašeni. Ponovo sam, sa desne strane puta, ugledala razbacana tela, što mi je dodatno pogoršalo stanje.

Sve vesti iz rubrike Srbija pročitajte ovde.

Gordana je kasnije saznala da je starija žena iz sela nadomak Gračanice, koju je sin dozivao u autobusu, preminula u bolnici. Posebno upečatljivom i bolnom slikom ona ističe sudbinu porodice Cokić i njihovog dvogodišnjeg sina Danila, koji su sedeli na prvom sedištu iza vozača i koji su na licu mesta nastradali. Njegova majka Snežana bila je u osmom mesecu trudnoće, a od rođaka u Kuršumliji, gde su izbegli, krenuli su u Lipljan da proslave njen rođendan kod roditelja.

- Dok smo živi, nadaćemo se pravdi...

Ejupi nikada nije odgovarao

RepublikaFoto: Koha
Fljorim Ejupi

Kao neposredni izvršilac monstruoznog zločina koji je organizovao Veselji, uz Tačijevo znanje, označen je Fljorim Ejupi. Njegov DNK trag nađen je na mestu napada, ali on nikada nije odgovarao za ubistvo 13 civila. Pod misterioznim okolnostima pobegao je iz američke baze "Bondstil", a pretpostavlja se da mu je u tome pomogla CIA. Reč je o plaćenom ubici, kojeg srpske bezbednosne službe dovode u vezu i sa atentatom na Olivera Ivanovića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading