NJUJORK TAJMS O BEOGRADU I PRIŠTINI: Grenel organizovao sastanak iza leđa EU

Autor: Tanjug

Vesti

20.06.2020

21:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastanak Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Vašingtonu ugovoren je iza leđa EU, piše Njujork tajms i ističe da se SAD udaljavaju od saveznika u Briselu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/Z.ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić i Hašim Tači

U opširnoj analizi trenutnog statusa dijaloga i angažmana SAD u tom procesu, ulozi Ričarda Grenela u pregovorima između dve strane, Njujork tajms pored ostalog špekuliše i sa tezom da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači napravili tajni dogovor o uslovima budućeg sporazuma, uključujući i ideju o menjanju granica Kosova, a za to se list poziva na reči "četvoro bivših američkih zvaničnika, koji su citirali osobe uključene u pregovore".

List navodi i da pristalice Grenelovog pristupa pregovorima BG i PR smatraju da tajni dogovor Tačija i Vučića opravdava novu američku strategiju, navodi njujorški list.


- Iako su njihove funkcije samo nominalne, dvojica predsednika imaju uticaj koji daleko prevazilazi njihova ustavna ovlašćenja - piše "Njujork tajms".

Oni koji podržavaju Grenelove ideje govore da pre nego što je on ušao u dijalog pregovora nije ni bilo, dok kritičari izražavaju zabrinutost da je sastanak u Beloj kući nagrada za ljude koje u njihovim zemljama kritikuju zbog narušavanja demokratije.
RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ričard Grenel

Njujork tajms, međutim, posebnu pažnju posvećuje činjenici da su do sada sve američke administracije, bilo demokrate ili republikanci, bile garant bezbednosti na Kosovu, u saradnji sa Evropljanima, dok je "pod Trampovom administracijom, saradnja s evropskim partnerima nestala, a sastanak za sledeću nedelju zakazan bez konsultacija sa EU".

List uočava i promenu politike prema Srbiji i tzv. Kosovu, "u korist" Srbije.

U tom smislu citira i nekoliko političkih eksperata koji kažu da se treba podsetiti "ko je pravi klijent SAD:

- Zaboravili smo ko je naš klijent. To nije Srbija, već Kosovo, država čije smo formiranje pomogli, služili i štitili - rekao je savetnik za Balkan i savetnik Stejt departmenta tokom rata na Kosovu Ðevid L. Filips.

Prema Njujork tajmsu, SAD su vršile pritisak na Prištinu, a ne na Beograd, istićući zahtev za ukidanje taksi i pretnju da će Kosovu biti uskraćena pomoć SAD.

U martu, podseća se, SAD su zamrznule 50 miliona dolara pomoći Kosovu, iste sedmice predloženo je i povlačenje američkih trupa sa Kosova, a te intervencije su podstakle tenzije između predsednika Hašima Tačija i bivšeg premijera Aljbina Kurtija. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading