Jevtić: Povratnici su veliki heroji, raduje činjenica da volja za povratkom postoji

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.06.2020

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za zajednice i povratak u vladi privremenih prištinskih institucija, Dalibor Jevtić izjavio je, povodom Svetskog dana izbeglica, da je to ministarstvo posvećeno stvaranju uslova za povratak i integraciju izbeglih i raseljenih sa Kosova i Metohije.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Dalibor Jevtić

- Dve decenije čekanja na povratak je isuviše dug period i poražavajuća činjenica. Želja za povratkom i nada u bolje sutra, međutim, i dalje ne jenjava i naša je zakonska i moralna obaveza da omogućimo povratak izbeglih i raseljenih - istakao je Jevtić.

On je u saopštenju izrazio zabrinutost što su porodice koje su se vratile na Kosovo i Metohiju često na meti napada i istakao da je Svetski dan izbeglica idealna prilika da se ukaže na činjenicu da veliki broj raseljenih sa Kosova i Metohije čeka da se vrati svojim kućama.

- Važno je ubrzati proces povratka i integracije i danas apelujem na sve institucije da učine potreban napor koji bi doprineo povratku raseljenih - naglasio je Jevtić.

On je ocenio da su povratnici veliki heroji jer, i pored toga što je većina sve izgubila u jednom danu, raduje činjenica da volja za povratkom i dalji postoji.

Ministarstvo za zajednice i povratak podseća da je nakon sukoba na Kosovu i Metohiji 1999.godine 226.418 građana, uglavnom Srba, Roma i ostalih, napustilo svoje domove. Do danas se na Kosovo i Metohiju vratilo oko 28.500 građana, među kojima je oko 12.500 Srba.

Kako je istaknuto, zbog bezbednosnih prepreka, sporog rešavanja slučajeva uzurpirane imovine i loše ekonomoske situacije, broj povratnika iz godine u godinu opada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading