NACIONALNI TIM ZA PREPOROD SELA: Zarada od pečuraka

Autor:

Vesti

18.06.2020

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić, odgovarajući na pitanja povratnika koji žele da ulažu u gajenje gljiva, posle konsultacija sa vrhunskim stručnjakom za tu oblast magistrom Ivankom Milenković, članom Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, poručuju da ulaganje u proizvodnju gljiva može da bude isplativ posao.

RepublikaFoto: Risto Kostov
Ministar u razgovoru sa poljoprivrednicima

U svetu se uzgaja svega oko 100 vrsta jestivih gljiva. Kod nas je ozbiljniji uzgoj samo šampinjona i bukovače i vrlo retko šitakija. Šampinjoni su najpopularnije gajene gljive i jedino one potiču iz Evrope, sve ostale su sa tla Dalekog istoka, pre svega iz Kine.

5,2 MILIONA EVRA PROSEČAN GODIŠNJI IZVOZ PEČURAKA IZ SRBIJE

Prema informaciji PKS, Republički zavod za statistiku ne prati proizvodnju pečuraka u zaštićenom prostoru. Na osnovu okvirne procene mr Ivanke Milenković bazirane na proceni proizvodnje komposta za proizvodnju šampinjona godišnja proizvodnja u Srbiji iznosi 3.500-4.000 tona šampinjona. Prema podacima Zavoda za zaštitu prirode Srbije, u 2017. godini je, zahvaljujući dobrim vremenskim uslovima, sakupljeno 9.441 tona pečuraka iz prirode, a 2018. godine 9.203 tone, što je tri puta više u odnosu na 2015. godinu, kada je sakupljeno svega 2.896 tona.

Foto: Risto Kostov
Ministar sa proizvođačima
Foto: Risto Kostov

Gde izvozimo gljive

1. Italija

2. Nemačka

3. Švajcarska

4. Austrija

Odakle uvozimo gljive

1. Hrvatska

2. Bugarska

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading