Otkrivamo! Grenelovih 6 tema! Šta čeka delegacije Beograda i Prištine 27. juna

Autor:

Vesti

17.06.2020

17:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni Trampov izaslanik Ričard Grenel insistiraće 27. juna u Beloj kući na dogovoru Beograda i Prištine o ekonomskim temama, a politička i statusna pitanja biće u drugom planu, saznaje Srpski telegraf u dobro obaveštenim diplomatskim krugovima.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ričard Grenel

Mada se u prvi mah činilo da su Amerikanci pozvali predstavnike Beograda i Prištine u Vašington da bi se bavili najtežim temama, oko kojih se dve strane potpuno razilaze (sveobuhvatni sporazum, priznanje Kosova, članstvo lažne države u UN i slično), naši sagovornici tvrde da nije tako.

- Grenel je apsolutno pragmatičan i zna da detektuje tačke oko kojih bi učesnici razgovora mogli da se slože. Kao čovek od najvećeg poverenja Donalda Trampa, svakako će insistirati na onome što bi američki predsednik mogao da predstavi kao svoj spoljnopolitički uspeh. A to svakako nisu pitanja poput onog da Beograd prizna Kosovo. Naprotiv, kao što je insistirao na potpisivanju memoranduma o avio-saobraćaju, auto-putu od Niša ka Prištini i obnavljanju voznih linija, tako će se Trampov emisar sada fokusirati na rešavanje problema koji otežavaju život običnim ljudima - otkriva diplomata, sagovornik našeg lista.

Vest da će se lideri Srbije i prištinskih institucija sastati 27. juna u Beloj kući u Vašingtonu je sve iznenadila, tvrdi direktor predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu i analitičar Obrad Kesić.

- Grenel očigledno ima osećaj da postoji mogućnost da se postigne barem dogovor oko ekonomske saradnje. Ako pogledamo šta je već izneo u javnost, mislim da je realno da počnemo od toga da se očekuje da će biti postignut neki dogovor vezan za otvaranje ekonomske saradnje između Beograda i Prištine, tako da bi to stvorilo neki momentum pred ključne faze pregovora na jesen. Barem se tako ovde procenjuje - ocenjuje Kesić.

Šest tema

1. Fokus isključivo na ekonomska pitanja

2. Sloboda kretanja (priznavanje dokumenata)

3. Nesmetan prenos pošte

4. Spajanje administrativnih prelaza

5. Slobodan prolaz robe

6. Avio, vozni i drumski saobraćaj (nastavak realizacije pisama o namerama)

ŠOKANTNA BRZINA

Dodaje i da su u Stejt departmentu oni koji su radili na kosovskom pitanju zatečeni brzinom kojom je Grenel krenuo da posreduje.

- Mislim da Albanci u SAD gube pozicije. Jedino gde im do neke mere ostaje isti nivo podrške jeste u Kongresu, pogotovo u donjem domu, gde jedan od njihovih ključnih saveznika Eliot Engel predsedava komitetom za spoljnu politiku. Međutim, erozija podrške Prištini u Vašingtonu je evidentna - zaključuje Kesić.

Analitičar Dušan Janjić, koji često komentariše odnose Beograda i Prištine, izrazio je uverenje da će razgovori u Vašingtonu uspeti i rezultirati novom izjavom ili memorandumom o potpunoj ekonomskoj saradnji.

- Kod Grenela je sve transparentno, vrlo je jasno, fokus je na ekonomiji - rekao je Janjić i dodao da je jasno da je Grenel stvorio novu političku vin-vin atmosferu koja briselskim birokratama ne odgovara.

Vučić: Ne očekujem ništa spektakularno

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče da ne očekuje spektakularne stvari na sastanku u Vašingtonu 27. juna, već racionalan i pragmatičan razgovor.

- To su moja očekivanja. Mala je Srbija da bi mogla da zapoveda Beloj kući, ali dovoljno velika da ume da kaže šta su njeni interesi koje može, hoće i mora da zaštiti - rekao je Vučić novinarima u Lajkovcu.

On je to naveo upitan može li se od sastanka u Vašingtonu očekivati neka prekretnica i da li je uopšte posle 27. juna moguć povratak na staro kad je reč o odnosu Beograda i Prištine. Ponovio je da, što se njega tiče, tema razgovora nije pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova.

Rusija će podržati sve što hoće Srbija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je uoči današnje posete šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova Beogradu da će Rusija podržati svako rešenje za KiM koje je u interesu Srbije. Dačić kaže da je šef diplomatije Rusije predložio da u zajedničkoj izjavi, koja će posle sastanka biti objavljena i u ruskim i u srpskim medijima, piše da će Rusija podržati svako rešenje koje hoće Srbija.

Gust raspored

10. jun Makron najavljuje moguće razgovore o Kosovu u Parizu

12. jun Lajčak najavljuje posetu Prištini, a kasnije i Beogradu

14. jun Vučić telefonom razgovara s Putinom

14. jun Grenel objavljuje da predstavnici Beograda i Prištine dolaze u Vašington

18. jun Poseta Lavrova Beogradu

27. jun Razgovori u Beloj kući

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading