LIDER KOALICIJE SPS-JS O KOALICIJAMA I IZBORNIM OČEKIVANJIMA: Još snažnije u bitku za Srbiju

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider koalicije SPS-JS Ivica Dačić očekuje da 21. juna na parlamentarnim izborima dobije više glasova nego što je ta koalicija imala na prethodnom izborima.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ivica Dačić

O raskidanju koalicije sa naprednjacima ne razmišlja jer, kako ističe, ne menja se tim koji pobeđuje.

*Govorite da slab SPS nikom nije potreban. Koliko glasova očekujete na izborima?

- Više nego na prošlim izborima, kada smo imali 11 odsto. U nedelju treba da osvojimo više od toga. Kampanja koju smo vodili imala je za cilj aktiviranje birača SPS da ne shvate olako predstojeće izbore. Svi moraju da se bore za bolji rezultat kako bismo već od ponedeljka, odmah posle izbora, krenuli u još snažniju bitku za Srbiju i njene interese.

Što se nas tiče, izbor je jasan. Nastavljamo saradnju sa naprednjacima

*Koje su tri ključne stvari koje garantujete da ćete ispuniti ukoliko i posle izbora budete deo vlasti?

- Pre svega, patriotizam jer je Srbija, pre svega, iznad svega i po svaku cenu. Članstvo Srbije u Evropskoj uniji jeste naš cilj, ali je cilj broj jedan zaštita nacionalnih interesa i interesa države. Da uđemo u EU ili bilo koji drugi oblik organizovanja ili udruživanja na štetu Srbije, to nijedna zemlja ne bi uradila na svoju štetu, pa nećemo ni mi. Ključna tekovina za koju se SPS zalaže jeste borba protiv terora kapitalizma prema radničkoj klasi.

*Na listi SPS-JS za poslanike našla su se nova imena. Šta će sveža lica doneti srpskom parlamentu?

Niko nije rođen u fotelji

*Hoće li biti promena u sastavu ministara koje je SPS delegirao u Vladi?

- Formiranje vlade je tema o kojoj će se razgovarati tek kad vidimo izborne rezultate. SPS je bio korektan partner SNS, očekujem da se ta saradnja nastavi. Što se ministara tiče, niko nije rođen u fotelji. Promene mogu da donesu novu novu energiju i pomognu da se poprave rezultati tamo gde su bili lošiji ili slabiji.

- Izašli smo sa novim imenima, podmladili smo listu, na kojoj su vidljive velike promene. Polovina od kandidate za poslanike koji su na listi SPS-JS su mladi ljudi. Na listi je i 43 odsto žena. Osim mene, u samom vrhu liste nisu partijski funkcioneri. Ministri Slavica Đukić Dejanović, Aleksandar Antić, Branko Ružić i nisu na listi.

*Slogan "SPS stoji postojano" i poruka "Nijedan socijalista nikada nije bio izdajnik" mnogi su iskoristili da vas kritikuju. Koji je vaš odgovor na to?

RepublikaFoto: Republika
Ivica Dačić

- Taj slogan potvrđuje da sve ono što sam uradio kao ministar spoljnih poslova i što smo kao partija zajedno sa SNS i Aleksandrom Vučićem uradili, uradili smo u odbrani državnih i nacionalnih interesa. Kosovo više nema većinu u Generalnoj skupštini UN, nije ušlo u Unesko, Interpol... To je samo jedna od stvari, a siguran sam da građani Srbije ne misle da ne treba da vodimo takvu politiku. Postojanost u odbrani državnih i nacionalnih interesa Srbije, to je suština poruke kojom smo se obratili građanima.

*Svakodnevno ste obilazali Srbiju, kakvi su utisci sa terena?

Negativan na koronu, pozitivan za Srbiju

*Drugi put ste se testirali na koronu. Kakav je rezultat?

- Ruski ministar spoljnih posla Sergej Lavrov dolazi u Beograd, pa je bilo logično da uradim test. U prethodnom periodu sretao sam sa mnogo ljudi, od kojih su neki zaraženi. Bilo bi neodgovorno da mi, s naše strane, nemamo spremnu ekipu u kojoj su svi zdravi. Bio sam negativan, ali ja sam u stvari pozitivan, pa pozivam sve građane da na koronu budu negativni, a pozitivni za svoju Srbiju.

- SPS pripada retkom krugu partija kojima nije potrebna duga predizborna kampanja jer sve što je rađeno u proteklim godinama bilo je za narod i od državnog značaja. Kampanja je imala za cilj aktiviranje birača SPS da ne shvate olako predstojeće izbore i da svi moraju da se bore za bolji rezultat.

*Znate li s kim će SPS u koaliciju posle 21. juna?

- Na Vučiću je da odluči. Razgovaraćemo posle izbora. Što se nas tiče, izbor je jasan. Nastavljamo saradnju sa naprednjacima. Zajednički, kao tim kojem je Srbija najvažnija, uradili smo mnogo dobrih stvari za zemlju. Očekujem da se to nastavi i posle 21. juna.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ivica Dačić

*A da li je moguće da okrenete leđa SNS i sklopite savez sa nekim iz opozicije?

- Mi smo u koaliciji od 2012. godine, punih osam godina, i, akobogda, biće još posle izbora. Priče o sukobima su neosnovane. Između Vučića i mene nema nesuglasica, niko u SPS ne razmišlja u tom pravcu, o drugim koalicijama, jer se ne menja tim koji pobeđuje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading