Počela gradnja dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

16.06.2020

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je u Kragujevcu položen kamen temeljac za dalekovod od 400 kV do Kraljeva, investiciju vrednu 13,5 miliona evra, koja će omogućiti stabilnije snabdevanje ovog dela Srbije, a kao deo Transbalkanskog koridora spojiće tržišta istočne i zapadne Evrope.

RepublikaFoto: Tanjug
Jelena Matejić

U okviru ove deonice, za koju su kamen temeljac položili ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, direktorka Elektromreža Srbije Jelena Matejić i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, a čija je ukupna vrednost 29,6 miliona evra, biće podignuta i naponska polja u trafostanicama u Kraljevu i Kragujevcu.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je početak investicije snažan signal da Srbija nastavlja sa investicijama i razvojinim projektima tamo gde je stala pre korona virusa.

- Uveren sam da ćemo biti apsolutno uspešni jer ovaj projekat znači puno za Srbiju kao deo našeg elektroenergetskog sistema i region jer povezuje istok sa zapadom, od Ukrajine do Italije, i tako stvara mogućnosti za dalji razvoj energetskih projekata i opcije trgovanja električnom energijom - rekao je Antić i dodao da očekuje da ova deonica bude završena krajem sledeće ili početkom 2022. godine.

On je dodao da je Transbalkanski koridor, čiji je danas započeti dalekovod deo, jedno od ključnih oruđa za iskorišćenje potencijala iz obnovljivih izvora energije a kao primer naveo da je završena deonica od Pančeva do Rešica već omogućila da u sistem uđu vetroparkovi u Banatu.

Antić je rekao da Elektromreže Srbije (EMS) imaju puno zahteva i inicijativa budućih korisnika kao i da država nastavlja sa snažnom razvojnomo politikom u čitavom sektoru.

- Izgradnjom ovog dalekovoda omogući ćemo stabilniji rad hidroelektrane Bajina Bašta, a povezivanje je jedan od ključnih koraka za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica koja je jedan od najvažniji strateških projekata - rekao je on i dodao da je u toku priprema projektno tehničke dokumentacije za deonicu koridora od Obrenovca do Bajine Bašte.

Dodao je da je posebno ponosan što su posao izgradnje dalekovoda na međunarodnom tenderu dobile domaće kompanije.

Antić je ocenio da se kroz ovakve investicije može ostvariti povratak na rezultate srpske privrede iz prvog kvartala, i istakao da je EMS ostvaruje posvećen rad i u kontinutetu primetivši da je prisutan i bivši direktor Nikola Petrović.

Direktorka Elektromreža Srbija Jelena Matejić rekla je da se izgradnjom ovog dalekovoda stvara nova realnost jer je on deo Transbalkanskog koridora koji je je elektroenergetski auto-put, i dodala kako on donosi nove mogućnosti za razvoj.

- Nigde na svetu nema ekonomskog boljitka niti investicija bez adekvatne i pouzdane elektroenergetske infrastrukture, a uz stabilno snabdevanje građana i industrije i finansijske koristi za zemlju ovakvi projekti donose i nova radna mesta i bolji život za naše ljude - rekla je ona.

Ugovor o izgradnji potpisan je 24. marta u jeku korona krize, primetila je ona i dodala da je time poslata poruka da budućnost ne može da stane.

- Kao i mnogo puta do sad, uvek smo davali sve od sebe duboko svesni značaja koji naš posao ima za našu zemlju i njene ljude - rekla je ona i zahvalila se zaposlenima u EMS i prethodnom direktoru jer su temelji projekta postavljenih još 2014. godine.

Prva sekcija koridora od Pančeva do Rešica koštala je 27 miliona evra, a planirane 3. i 4. sekcija koštaće oko 100 miliona evra pa će čitav koridor od Rumunije do Crne Gore kroz Srbiju koštati 157 miliona evra.

Direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji Arne Gos koja ovu investciju prati kreditom od 15 miliona evra i donacijom od 6,5 miliona evra danas je istakao je da ova investicija doprinosi maksimalno pouzdanom elektroenergetskom prenosnom sistemu.

- U budućnosti, kada i ostale četiri sekcije koje su povezane sa ovim građevinskih projektom budu podignute, celokupan sistem će osigurati stabilno snabdevanje potrošaca u zapadnoj i centralnoj Srbiji, i biti vitalna veza prenosnog sistema države i prekograničnih kapaciteta - rekao je on.

Dodao je da će to biti doprinos integraciji elektroenergetskog sistema Srbije u evropsku mrežu.

On je podsetio da je za 20 godina u ime Vlade Nemačke kroz finansirao projekte finansijske saradnje u iznosu od dve milijarde evra, od čega je 60 odsto bilo u energetskom sektoru, i dodao da se nada nastavku saradnje.

Danas započeti dalekovod od Kragujevca do Kraljeva gradiće konzorcijum beogradske Kodar Energomontaže, kraljevačka Elektromontaže i Banjalučki Elnos BL, a rok za izgradnju je 610 dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading