Bocan Harčenko: Kosovo jedna od ključnih tema tokom posete Lavrova

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

12.06.2020

19:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je večeras da će Srbija uvek imati podršku Rusije kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, kao i da će ono biti jedna od ključnih tema tokom posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu 18. juna. Bocan-Harčenko je za RTS rekao da će Lavrovu to biti prvi odlazak u inostranstvo posle pandemije korona virusa.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Bocan Harčenko

- Biće prva poseta nakon pandemije, što je dosta značajan simbol. Prvi boravak u inostranstvu ovde u Srbiji - rekao je ruski ambasador.

On je rekao i da, prema njegovom mišljenju, nikada nije bilo spremnosti i nečega što pomaže dijalog Beograda i Prištine.

- Kod nas postoji zabrinutost, svako razume, vidi puno aktivnosti, ali niko ne vidi, ja govorim o nama, sadržaje nekih predloga i spremnosti da se napokon dijalog uspostavi i da se vodi na osnovu istog prilaza prema Beogradu i Prištini. Uz neophodan pritisak na Prištinu, uzimanje u obzir i poštovanje interesa Srbije u okviru međunarodnog prava i rezolucije 1244 (Saveta bezbednosti) kad mislimo o Kosovu - kazao je Bocan-Harčenko.

On se složio sa mišljenjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je rezolucija 1244 jedan kompleksan dokument koji ima i svoje dobre i svoje loše strane.

- Predsednik je u pravu, sećam se onih dana kad smo je pripremali. Bilo je teško, ali ona je vrsta kompromisa koji je bio moguć. Naravno, nije moguć kompromis da svi budu sasvim zadovoljni. Ali svakako rezolucija, prema našem mišljenju, pruža najvažnije - teritorijalnu celovitost Srbije, suverenitet, i osnovu za uspostavljanje dijaloga, na onom zdravom temelju bez žurbe, nametanja rešenja spolja, bez stvaranja nekih okvira vremenskih, trajanja dijaloga - rekao je ruski ambasador.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading