FIKTIVNI POSAO ZA PRANJE PARA: Otkrivamo kako se bogati firma "Bauvezen"

Autor:

Vesti

10.06.2020

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna firma (doduše sa više imena), hiljadu muljaža. Ovako bi u najkraćem moglo da se opiše poslovanje kompanije "Bauvezen", koju prate mnogobrojni sumnjivi detalji. O nekim stvarima je Srpski telegraf opširno pisao poput nameštenih poslova sa "Železnicama Srbije", odnosno "Infrastrukturama železnice", međutim, naš list došao je do novih, šokantnih saznanja o poslovanju preduzeća koje zarađuje milione radeći sa velikim državnim firmama.

RepublikaFoto: Tanjug

Činjenice koje se lako mogu proveriti u Agenciji za privredne registre (APR) i još nekim državnim institucijama govore da je "Bauvezen" često menjao imena i delatnosti. Ali posvetimo se ovim drugim, i više nego sumnjivim, transakcijama sa gotovim novcem...

Za četiri godine, od 2012. do 2016, "Bauvezen" je tri puta menjao delatnost. Prvo je firma bila registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, pa potom za izgradnju puteva i, konačno, za izgradnju železničkih pruga i podzemnih železnica.

- Sve se to menjalo shodno tome s kim u tom trenutku mogu da naprave kombinaciju. A to je zavisilo od direktora s kojima su radili i koji su dolazili i odlazili iz javnih preduzeća - objašnjava dobro upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

Samo po sebi i ovo je dovoljno sumnjivo, međutim, kad se tome dodaju veoma indikativne transakcije s firmom "MNV vemeks", stvar postaje mnogo jasnija.

- U periodu od 1. januara 2015. do 10. oktobra iste godine "MNV vemeks" je ostvario ukupan priliv po osnovu prometa roba i usluga od 122 miliona dinara, od čega je 34 miliona uplatio "Bauvezen". Kada se čak i laički analizira poslovanje preduzeća "MNV vemeks", više je nego očigledno da postoji jaka sumnja da je ova firma uslužno podizala gotovinu za "Bauvezen" po osnovu fiktivnog prometa roba i usluga - objašnjava naš sagovornik.

Taj slučaj ispitivali su Tužilaštvo i policija još 2015. godine, a naš list nije dobio odgovor dokle se stiglo i šta je utvrđeno.

Posebnu sumnju izazivaju i transakcije, odnosno podizanja gotovine sa računa "Bauvezena" tokom 2018. i 2019. godine. Tako je, recimo, za tri i po meseca 2018. sa računa preduzeća podizana gotovina kroz čak 53 transakcije, u ukupnom iznosu od 89,4 miliona dinara (oko 750.000 evra). To je nešto ispod 15.000 evra po transakciji. I tu dolazimo do važne stavke: za svaku veću transakciju banke su tražile specifikaciju troškova i informacije o svrsi i nameni podizanja gotovine, međutim, te specifikacije im nisu dostavljane, ali je usmeno objašnjavano da je razlog nabavka goriva za mehanizaciju koja se koristi u građevinskim poslovima. Ali u istom periodu to gorivo je bezgotovinski plaćano naftnim kompanijama u ogromnim iznosima novca, pa je jasno da nije bilo potrebe da se to čini i gotovinski.

Sve je, dakle, više nego jasno...

Odgovori bez odgovora

Na pitanja Srpskog telegrafa "Bauvezen" odnedavno odgovara isključivo preko advokatske kancelarije. Na pitanja vezana za teme kojima se bavimo u ovom tekstu od te kancelarije smo dobili odgovor u kojem, međutim, ni na šta nije odgovoreno. Jedino što smo dobili u pisanom obliku jeste da nam ne mogu davati nikakve informacije dok traje upravni spor vezan za pitanje podizanja gotovine, kao i komentar da je naše "pisanje tendenciozno i da nanosi štetu firmi koja zapošljava veliki broj radnika".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading