Pozadina afere! Desanki se svete zbog Slobe

Autor:

Vesti

07.06.2020

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čitava javnost u Srbiji digla se na noge posle saznanja da je komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pokušala da iz nastavnog programa za srednje škole izbaci najveću srpsku pesnikinju Desanku Maksimović. Opšte je mišljenje da je nekome zasmetao njen patriotski opus, ali i činjenica da je svojevremeno napisala predgovor za knjigu "Godine raspleta" Slobodana Miloševića (vidi okvir).

Slobodan Milošević / Desanka Maksimović

Da li je reč o osveti petooktobaraca ili delovanju antisrpskog književnog podzemlja, tek taj pokušaj je neslavno prošao. Razočaran je ostao i američko-bosanski političar Reuf Bajrović, inače zagovornik ukidanja "genocidne" Republike Srpske, koji je na Tviteru likujući napisao da je "Desanka srbovala i gurala Slobu".

- Nikada se Desanka Maksimović neće izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije. Nikada. Tačka - napisala je na Tviter nalogu premijerka Ana Brnabić.

Kako za Srpski telegraf objašnjava ministar prosvete Mladen Šarčević, sporna odluka nije potpisana niti će biti.

- Desanka Maksimović ostaje deo obavezne lektire za prvi razred srednje škole. Niko nema nameru da izbacuje iz lektire Desanku ili, recimo, Njegoša. Pa nismo mi u Crnoj Gori. Ja bih zaista reagovao na svaku glupost, to jednostavno ne može da prođe. Ja sam pisao pesme u gimnaziji i ona mi je jedan od omiljenih pesnika. I danas, kad god nemam šta pametno da čitam, ja se vratim na srpsku epsku poeziju, koja je neiscrpni izvor sve lepote - kazao je ministar.

Pekić ulazi u lektiru

Foto: wikimedia.org/Ljiljana Pekić
Borislav Pekić

Ne samo što Desanka Maksimović ostaje u lektiri već postoji i predlog da se od školske 2021/2022. u četvrti razred gimnazije, kao obavezno štivo u školama, izučava delo Borislava Pekića i Ivana B. Lalića. O ovom predlogu Nacionalni prosvetni savet izjašnjavaće se narednih dana, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Nekadašnji bliski prijatelj bračnog para Milošević-Marković Dragan Hadži Antić smatra da je pokušaj izbacivanja Desanke Maksimović iz srpskih škola najveći skandal u kulturnoj istoriji srpskog naroda.

- Sve što je ona napisala u predgovoru za Miloševićevu knjigu u potpunosti podržavam. Ali ovo nije priča samo o Miloševiću, ovo je priča o najvećoj srpskoj pesnikinji. Ne mogu nama da uzmu naš identitet i naše poreklo, nema šanse. Odbrana Desanke je odbrana našeg nacionalnog identiteta - poručio je Hadži Antić i otkrio da je bio kućni prijatelj sa čuvenom pesnikinjom koja se svojevremeno družila sa njegovom ženom i pesnikinjom Rajkom Radivojev.

Milošević, čovek harizmatske snage

U predgovoru za knjigu "Godine raspleta" Desanka je napisala:

- Milošević svom dušom želi da nam narod ne bude preveden žedan preko vode, neuk pored nauke, sirot pored bogatog tla, pored tolikog napretka u Evropi da ne očami zaostao. Takav ogroman uticaj na ljude, na mlade, na naciju može zaista samo čovek visoke harizmatske snage.

UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA: GUŠENJE SRPSKOG IDENTITETA

Udruženje književnika Srbije zatražilo je odgovore i odgovornost onih koji su, kako navode, Desanku Maksimović proglasili "nižerazrednom" pesnikinjom u srpskim školama. Iz UKS poručuju da je problem što u svojim pesmama peva jezikom srpskog naroda i o njegovoj istoriji u potpuno savremenom ključu, koji smeta samo onima kojima je cilj gušenje srpskog identiteta i književnog nasleđa.

- Ovaj čin je i uvreda za naše učenike i njihove profesore, ali i samu Desanku, kada se tvrdi da se vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj - rekli su u UKS i istakli da je ovo nezamisliv čin rušenja nacionalnog i istorijskog identiteta srpskog naroda upravo tamo gde on treba da se oblikuje - u školama.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading