Epidemiolog Tiodorović upozorio: Može da se desi da ponovo uvedemo RIGOROZNE MERE, evo zašto!

Autor: Republika

Vesti

06.06.2020

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da se epidemiološka situacija prati u celoj Srbiji, a govorio je i o pojavi novih žarišta.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Branislav Tiodorović

Iako mahom stariji pacijenti završavaju na respiratorima, dr Tiodorović je za RTS rekao:

- Ali, imamo ovih mlađih u Vranju i okolini. Dakle, to su opštine krajnjeg juga. Moramo razmišljati o tome, s obzirom na to da tamo kod ljudi srednjih godina imamo pneumonije koje su dobro sanirane u Vranju. Najteži slučajevi se šalju u Klinički centar Niš.

Za nas nije beznačajno to što je u Severnoj Makedoniji korona u naletu. Tiodorović je rekao da, s obzirom na povezanost stanovništva sa Severnom Makedonijom, mora posebno da se brine o tome da u nekom momentu, ako dođe do ponovnog porasta broja obolelih, možda budu primenjene određene rigoroznije mere u tom delu zemlju.

Tiodorović kaže da broj registrovanih korona slučaja u Srbiji zavisi od testiranja i od toga koji su razlozi za testiranje.

- Ako je to traganje, epidemiološki nadzor i epidemiološko istraživanje zbog kontakata, da bismo smanjili broj izvora infekcije, da bismo virusonoše prepoznali iako nemaju nikakve kliničke simptome, onda ćemo uvek imati povećanje - kaže Tiodorović.

Epidemiolog ne očekuje porast teških slučajeva.

- Biće pojedinačno, imaćemo sporadične oblike. Čak i tokom celog leta. Kao što i za vreme gripa, imamo tokom leta poneke sporadične slučajeve gripa - zaključio je dr Tiodorović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading