HOTI NAJAVIO: Uklanjamo prepreke za nastavak pregovora sa Beogradom, cilj međusobno priznanje

Autor: kosovo-online.com, Republika

Vesti

05.06.2020

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je da njegova vlada ima za cilj da ukloni sve prepreke za nastavak razgovora između Srbije i Kosova, prenosi Glas Amerike.

RepublikaFoto: youtube.com/radiotelevizioni21/printscreen
Avdulah Hoti

Hoti je, rekao da veruje da će razgovori sa Beogradom biti vrlo brzo obnovljeni, dodajući da bi mere reciprociteta koje je uvela Priština mogle uskoro da budu ukinute, kako bi bio omogućen nastavak dijaloga.

- Ulazimo u ovaj proces kako bismo zaključili sporazum sa Srbjom, što bi trebalo da rezultira konačnim priznanjem, jer već nekoliko godina vodimo dijalog o više tehničkim temama. Sada moramo sesti da u potpunosti zaključimo sporazum, jer samo to ima smisla. Trebalo bi dovesti do međusobnog priznanja - rekao je Hoti.

On je naveo da bi sve parlamentarne stranke na Kosovu trebalo da budu uključene u ovaj proces, najavivši da će uskoro započeti krug konsultacija sa liderima parlamentarnih stranaka o ovoj temi.

Kosovski premijer je, za Glas Amerike, rekao da se Priština obavezala da će ukloniti sve prepreke u procesu dijaloga.

- U narednim danama donećemo potrebne odluke kako bismo otklonili prepreke i omogućili dijalog, jer imamo dogovor sa našim međunarodnim partnerima. Ako dijalog ne bude uspešan, mi zadržavamo pravo da izričemo recipročne mere protiv Srbije i drugih zemalja, ako se tako nešto smatra neophodnim - rekao je Hoti.

Na pitanje da li će od Srbije tražiti nešto zauzvrat, Hoti je odgovorio da očekuje da Srbija prestane sa kampanjom za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Premijer Kosova je ponovio da se nova vlada protivi ideji razmene teritorija, odnosno promene granica.

- Naš stav je vrlo jasan. Sa ovom vladom, i sa mnom kao premijerom, nema dogovora o razmeni teritorija. Želimo da postignemo konačan dogovor sa Srbijom o međusobnom priznanju ali bez diskusije o teritorijalnom integritetu - ukazuje on.

Kada je u pitanju saradnja sa dva specijalna izaslanika za razgovore između Srbije i Kosova, Ričardom Grenelom i Miroslavom Lajčakom, Hoti kaže da će insistirati da i SAD i EU budu uključeni u taj proces.

- Verujemo da se sporazum može postići samo uz učešće obe strane. Ali što je još važnije, moramo dobiti garancija i od EU i SAD da će  sporazum biti sproveden, jer imamo loše iskustvo. Desetine sporazuma su potpisani u Briselu i mnogi od njih nisu primenjeni - rekao je Hoti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading