ŠTA JE BAJATOVIĆ POKLONIO ŠOJGUU?!

Autor: Tanjug

Vesti

18.10.2017

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović poklonio je u Moskvi ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu knjigu "Kratka pitanja iz stare i nove geografije", nemačkog geografa, istoričara, pedagoga i genealoga Johana Hibnera.

RepublikaFoto: Tanjug/J. Pap
Obradovao Šojgua poklonom: Dušan Bajatović

Kako je saopštio "Srbijagas", ovo vredno delo verovatno je najstariji udžbenik geografije iz perioda ranog prosvetiteljstva, a izvesno sa najvećim brojem izdanja - čak 36 i prevodom na sve evropske jezike.

Primerak, koji je Dušan Bajatović uručio Sergeju Šojguu, pisan je rukom, a njegove dimenzije su 230 sa 190 milimetara. 

Relikvija

Na knjizi je istaknuto ucrtan monogram dinastije Romanov, a Bajatović je izrazio nadu da će ova relikvija zauzeti dostojno mesto u biblioteci Ruskog geografskog društva u Sankt Peterburgu.


- Ovo je rukopisna knjiga na ruskom jeziku. Kao prepisivač je potpisan jeromonah Nikodim. Rad na ovom primerku knjige je završen 1774. godine za vreme vladavine Katarine Velike. Verovatno se rukopis našao u Srbiji zajedno sa emigrantima iz Rusije, a kasnije u antikvarnici. Kupio ju je kolekcionar iz Sarajeva Dejan Spajić i poklonio Razvojnom centru Ruskog geografskog društva u Srbiji - kaže Bajatović. 

Obraćajući se prisutnima na sastanku "Medija kluba" Ruskog geografskog društva, Bajatović je rekao da je za vreme rada Centra RGO ostvaren niz projekata usmerenih na popularizaciju rada Ruskog geografskog društva u Srbiji i susednim zemljama, kao i širenje vernih podataka o istoriji, kulturi i geografiji Rusije. 

Partnerski odnosi

- Centar podržava partnerske odnose s ruskim organizacijama koje rade na teritoriji Srbije, sa Ruskim domom i Ruskim humanitarnim centrom u Nišu. U najskorije vreme naš zadatak je da održimo Geografski dikatat u Srbiji, kao i da pripremimo i organizujemo takmičenje srpskih učenika u znanju geografije Rusije, a najbolje ćemo nagraditi putovanjem u Rusiju na račun Centra - rekao je Bajatović, koji je i predsednik Saveta Razvojnog centra Ruskog geografskog društva u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading