Lončar: Pokazalo se da Srbija ima ozbiljan zdravstveni sistem

Autor:

Vesti

04.06.2020

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"U epidemiji koronavirusa pokazalo se da Srbija ima ozbiljan zdravstveni sisatem", kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da se nije desilo da kovid pacijenti leže na hodnicima, da se skidaju ranije sa respiratora jer nema dovoljno mašina, da nema lekova, zaštitne opreme.

RepublikaFoto: Tanjug/T. DROBNJAK
Zlatibor Lončar

- Adekvatnom reakcijom zdravstvenog sistema i uz veliku pomoć predsednika države, uspeli smo u kratkom roku da nabavimo sve ono što je neophodno - rekao je Lončar na onlajn konferenciji "Zdravstvo u Srbiji posle pandemije".

On je naglasio da posle pandemije koronavirusa ništa neće biti isto, posebno neće biti isto za zdravstvene sisteme.

- Zahvaljujem se zdravstvenim radnicima, koji su heroji ovog vremena. Da nije bilo njih, ozbiljne države, predsednika, teško bi imali ovaj rezultat. Ovako možemo da budemo ponosni jer smo došli u mirnu luku - naveo je ministar.

Ističe da nema opuštanja, da će se nastaviti rad istim tempom, da je koronavirus "sa nama" i da moramo da naučimo da živimo sa njim.

- Ovo je veliko iskustvo za državu, za zdravstvene radnike i zdravstveni sistem. To će nam poslužiti da adekvatno odgovorimo na sve izazove koji će biti pred nama u budućnosti - rekao je on.

Nastaviće se sa politikom ulaganja u zdravstvene radnike, nastaviće se sa zapošljavanjem, radiće se na njihovom usavršavanju, ali i na poboljšavanju uslova rada.

- Očekujemo od njih da se prilagode novim standardima i da odgovori za sve nove izazove koji se mogu pojaviti. Nama je potrebna nova generacija zdravstvenih radnika, novo razmišljanje, novi sistem rada - istakao je ministar.

Srbija je, kaže ministar, izvukla pouke iz epidemije koronavirusa, izašla je iskusnija, a to iskustvo moći će da primeni u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading