Dačić: Nije na EU da određuje unapred ishod dijaloga Beograda i Prištine

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

04.06.2020

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Socijalističke partije Srbije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je danas da nije na predstavnicima EU, pa ni na Miroslavu Lajčaku, da unapred određuju ishod dijaloga Beograda i Prištine.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Ivica Dačić


Dačić je naglasio da je za Srbiju na narednom periodu od vitalnog, ključnog značaja dijalog sa Prištinom i da to što je Miroslav Lajčak specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine ima i pozitivne i negativne strane.

Pozitivna je to što dobro poznaje situaciju i što dolazi iz zemlje (Slovačka) koja nije priznala nezavisnost Kosova, kaže Dačić.

- Sa druge strane to je i hendikep za nas zato što mora da se dokazuje da nije baš naklonjen previše toj opciji. On sada daje izjave da rešenje dijaloga mora da bude u skladu sa evropskim vrednostima i da nema razmene teritorija. Moraću da ga zovem i prijateljski da mu kažem da to nije njegova kompetencija. Nije na njima da određuju šta će biti rezultat dijaloga - naveo je Dačić.

Ministar je upitao šta znači to da nema promene granica, o čemu će se onda razgovarati, koje će rešenje da predlože?

- Ako kažu nema promene granice, onda nema ni promene granice Srbije. Pošto mi to ne prihvatamo, a ovo drugo ne prihvata Priština, onda da vidimo šta je kompromis -  rekao je Dačić.

On je naglasio da je nerealno očekivati da će Srbija prihvatiti nezavisnost Kosova, zbog "šarenih laža" i obećanja da će u narednim decenijama postati član EU.

- Oni mogu da pričaju šta hoće, ali odluku o tome da li smo saglasni ili ne donosi Srbija. Zato je važno da Srbija bude politički stabilna i da izbori proteknu u demokratskoj atmosferi-   rekao je Dačić za Pink.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading