Progovorio Milov brat o aferi "Montenegro Erlajns": Lazo lažov priznao dug, ali tvrdi da nije on kriv!

Autor:

Vesti

03.06.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik direktora Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Lazo Maksimović oglasio se posle sedam dana ćutanja, nakon što je u našem listu otkriveno kako je Srbiji naneta milionska šteta zbog opstruiranja naplate ogromnog duga "Montenegro erlajnsa". Brat od ujaka Mila Đukanovića, koji u Kontroli letenja zarađuje čak 7.000 evra mesečno, na pitanja Srpskog telegrafa i dalje ne odgovara, ali se oglasio preko Tanjuga, potvrđujući praktično sve ono što smo juče objavili.

Foto: youtube.com/ Nemanja 00
Milo Đukanović

Maksimović, razumljivo, jedino nije priznao svoju ulogu u celoj aferi koja je nanela milionsku štetu instituciji u kojoj Srbija ima 92 odsto vlasništva. Uz njega, podsetimo, u SMATSA radi i sin premijera Crne Gore Duška Markovića Predrag.

Lazo (mada bi prema onome što je rekao možda bolje bilo nazvati ga LAŽO) rekao je da će crnogorska vlada preuzeti dug "Montenegro erlajnsa", vadeći se da to već nije urađeno zbog koronavirusa i nemogućnosti putovanja i sastanaka. "Zaboravio" je Maksimović, međutim, da pomene da još od 2017. postoji pravosnažna i izvršna presuda, kao i da je crnogorski avio-prevoznik u 2019, pored tog, napravio još 500.000 evra novog duga.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Predrag Jovanović

Direktor Jovanović: Dug je osam miliona

Kako je za Tanjug rekao direktor SMATSA Predrag Jovanović, "Montenegro erlajns" duguje Kontroli letenja Srbije i Crne Gore osam miliona evra.

- U toku 2017, u dva izvršna postupka, od te avio-kompanije sudski je naplaćen iznos od oko 4,7 miliona evra. U toku 2019. "Montenegro erlajns" je od ukupnog duga platio dva miliona evra. Preostali dug iznosi, sa kamatama, oko osam miliona evra - naveo je Jovanović.

- U toku je usaglašavanje tog sporazuma, oni su predložili, a mi smo imali neki kontrapredlog, ali od tada nismo uspeli da se vidimo i očekujemo prvih dana, sad kad se otvore granice i kada krene malo saobraćaj, njihovo rukovodstvo da se oko toga dogovorimo. Naravno, iza toga mora da stane i Vlada Crne Gore da bi to bio ozbiljan sporazum i da bi se to izvršilo. Očekujemo to u toku ove godine - naveo je Maksimović.

Nemajući kud jer su sume koje je objavio Srpski telegraf egzaktne, Maksimović je priznao da osnovni dug iznosi šest miliona evra.

- Ostalo su presuđene kamate - rekao je Milov brat od ujaka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Branko Radun

Radun: Preduzeti sve mehanizme

Politički analitičar Branko Radun smatra da bi nadležni organi u Srbiji trebalo da preduzmu sve raspoložive mehanizme kako bi konačno naplatili dug. - Ta avio-kompanija je pod kontrolom koruptivnog autoritarnog režima Mila Đukanovića.

Podsetimo, naš list je juče objavio kompletnu priču o tome ko, kako i zašto sprečava naplatu osam miliona evra od "Montenegro erlajnsa". Kako su nam rekli izvori iz SMATSA, uz Maksimovića i Markovića, značajan igrač je i Nikola Vukićević, koji je generalni direktor Direktorata za budžet u crnogorskom ministarstvu finansija, predsednik odbora direktora "Montenegro erlajnsa", kao i član Skupštine SMATSA u ime Crne Gore.

Odgovore na ova pitanja duguje Lazo

1. Koliko je "Montenegro erlajns" ukupno dužan Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA)?
2. Od kada je taj dug? Po kom osnovu je napravljen? Koliko je osnovica, a koliko kamata?
3. Zašto taj dug "Montenegro erlajns" još nije isplatio?
4. Da li je s tim povezano to što je zamenik direktora SMATSA Lazo Maksimović brat od ujaka predsednika Crne Gore Mila Đukanovića?
5. Može li SMATSA da preduzme neke mehanizme prema "Montenegro erlajnsu" da taj dug isplati i konkretno koje? Zašto se do sada čekalo?
6. Od kada je u SMATSA zaposlen Predrag Marković, sin premijera Crne Gore Duška Markovića? Kolika su njegova primanja?
7. Po kom kriterijumu je zaposlen? Da li je posao dobio na konkursu, koliko je tad bilo kandidata?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vujke

03.06.2020 19:16

Lazo lažov priznao dug, ali tvrdi da nije on kriv. A kada će da plati dug?