Donacija članova lekarskog tima iz Narodne Republike Kine Upravi za vojno zdravstvo

Autor:

Vesti

02.06.2020

14:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članovi lekarskog tima iz Narodne Republike Kine koji su angažovani na pružanju pomoći u suzbijanju i gašenju epidemije Kovid-19 na teritoriji Republike Srbije donirali su danas aparat za pojačano uklanjanje sekreta iz disajnih puteva Upravi za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Tekst potpisa

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić zahvalio je u ime Ministarstva odbrane i vojnog zdravstva kineskom lekarskom timu na donaciji. On je istakao da je medicinski tim iz Kine došao početkom marta i da je sve vreme pomagao savetima, predavanjima i donacijama.

- Bili smo zajedno i u Vojnomedicinskoj akademiji, držali su predavanja kako da koristimo zaštitnu opremu, kako da lečimo ljude, kako da napravimo zone u vojnim bolnicama. Sve vreme su nam pomagali, ne samo savetima i predavanjima, dakle ne samo u stručnom smislu, već i u materijalnom. Donirali su nam zaštitnu opremu i sve što nam je bilo neophodno kako bismo mogli da se zaštitimo, a danas su donirali aparat za lakše iskašljavanje. Važno je da je ovo prijateljstvo trajno, da ćemo ga proširivati i produbljivati i da znamo da imamo prijatelje u dalekoj Kini koje svakog trenutka možemo pozvati i obratiti im se za pomoć i savet – rekao je general Jovičić.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Tekst potpisa

Član lekarskog tima iz Kine dr Peng Džićiang istakao je da je aparat istraživala i proizvela kompanija iz Guangdonga i da je korišćen u bolnicama u Vuhanu - gradu koji je bio najveće žarište epidemije Kovid-19 te da je korišćen i u vojnim bolnicama gde su bili smešteni pacijenti s teškom kliničkom slikom.

- Aparat koristi model vibracija i na taj način oslobađa sekret, razbija ga kako bi se lakše izbacio. Na taj način se pacijentima obolelima od Kovid-19 oslobađa prostor u disajnim organima i mogu lakše da dišu. S obzirom na to da su ovim aparatom postignuti veoma dobri rezultati u Kini, odlučili smo da doniramo jedan i da vidimo kakvi će biti rezultati. Nadamo se da će i u Srbiji dati dobre rezultate i pomoći u što bržem ozdravljenju teže obolelih pacijenata – poručio je dr Peng Džićiang.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Kako je istakao načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik Miroslav Vukosavljević, ta vojnozdravstvena ustanova do sada nije imala ovakav aparat.

- Aparat će nam biti izuzetno koristan za sve pacijente koji budu imali problema, ne samo s kovid infekcijom, već i ostalim bolestima pluća, kao i za rad na intenzivnoj nezi – izjavio je pukovnik Vukosavljević i zahvalio “čeličnim prijateljima” iz Narodne Republike Kine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading