Brnabić: Nove mere Kosova gore od taksi

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

02.06.2020

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Ana Brnabić očekuje da će nova vlada u Prištini, na čelu sa Avdulahom Hotijem, ukinuti takse i vratiti se za pregovarački sto, kako bi se nastavio dijalog o normalizaciji odnosa. Takođe, očekuje da će Crna Gora uskoro izmeniti odluku o zabrani ulaska građana iz Srbije u tu zemlju.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Ana Brnabić

Ana Brnabić je na pitanje o formiranju nove vlade u Prištini, koja bi mogla da bude izabrana na sutrašnjoj sednici parlamenta, rekla da očekuje normalnu komunikaciju, ekonomsko-trgovinsku saradnju i nastavak dijaloga.

- Na prvom mestu očekujem poštovanje svih sporazuma koje je Priština potpisala prethodnih godina, počev od CEFTA sporazuma i sporazuma o stabilizaciji i pridriživanju sa EU i povlačenje svih odluka koje štete našoj saradnji i koje su protivne slobodnom protoku robe, ljudi, usluga i kapitala - rekla je premijerka novinarima u Naučno-tehnološkom parku.

Upitana o tome što Priština stalno menja pravila kada je reč o prelasku preko administrativnih prelaza, Brnabićeva je rekla da joj nisu jasne mnoge stvari koje Priština radi, kao što joj, kako kaže, nije bila jasna odluka od 21. novembra 2018. godine kada su uvedene takse od 100 odsto.

Izveštaj o borbi sa koronom kad se odjavi epidemija

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će javnost, kada bude proglašen kraj epidemije koronavirusa u Srbiji, biti obaveštena o tome šta je sve urađeno i nabavljeno tokom borbe sa tim virusom i koliko je novca potrošeno.

"Mislim da je važno da završimo čitavu borbu i da onda damo izveštaj koji će biti potpuno transparentan. Nemamo šta da krijemo", rekla je Brnabićeva na pitanje kada će se znati koliko je novca potrošeno za nabavku opreme i koliko je dobijeno od donacija tokom epidemije koronavirusa.

Premijerka je rekla da će biti date sve informacije , ali nije prezicirala kada se to može očekivati.

Premijerka je rekla  da ne razume ni uvođenje nove mere koja je, kako je ocenila, još štetnija od taksi od 100 odsto.

- Pod tim taksama su morali da uvoze određene prozivode iz centralne Srbije, a ovo je potpuno zaustavljanje svih roba ne samo iz centralne Srbije, već i iz svih zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova i ne mogu da deklarišu svoje proizvode na taj način - rekla je Brnabić.

Izrazila je nadu da će Priština povući odluke koje su, kaže, političke i populističke i najviše štete Albanacima koji žive na KiM.

- Kao rezultat tih odluka skočile su maloprodajne cene, a trgovinski deficit im je najveći do sada. U svakom smislu pogoršavaju kvalitet života svih na KiM, pa i Albanaca - navela je Brnabić. 

- Očekujem izmenu odluke, naši turisti važni za Crnu Goru - rekla je Brnabić.

Premijerka Brnabić izjavila je da očekuje da će Crna Gora uskoro izmeniti odluku o zabrani ulaska građana iz Srbije u tu zemlju jer su, kako je rekla, naši turisti važni za crnogorsku ekonomiju i turizam. 

Ocenila da je odluka da se građanima iz Srbije ne dozvoli ulazak u Crnu Goru ni sa pi-si-ar testom "politička" i da nema nikakve veze sa epidemiološkom situacijom.

- Neverovatno je da neko može da uđe u jednu zemlju, dok sve druge zemlje puštaju da se uđe, makar uz negativan test u poslednjih 48 ili 72 sata. To samo dokazuje ono što smo govorili od početka – da su to političke odluke koje nemaju baš nikakvo uporište u zdravstvenim razlozima - rekla je premijerka novinarima.

Premijerka je rekla da je uverena da će ta odluka biti brzo promenjena i dodala da je na našim građanima da li će ići u Crnu Goru ili ne.

- Mi ćemo ih podržati u svakom slučaju - rekla je Brnabićeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading