BESRAMNA ODLUKA ŠIPTARA: Bez posebne dozvole srpska roba ne može na KiM

Autor: Tanjug

Vesti

30.05.2020

21:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada u Prištini usvojila je večeras niz mera koje podrazumevaju obavezu za preduzeća iz Srbije da ubuduće obezbede dozvolu za svako vozilo sa robom za Kosovo, kao i zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo", precizirao je večeras portal Kosovo onlajn.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Portal je ovo objavio pozivajući se na nezvanične izvore.

Informacija još nije zvanično potvrđena u Prištini, niti su je objavili mediji na albanskom jeziku.


Pojedini mediji u Prištini bavili su se danas temom reciprociteta, a RTK je objavio, on lajn, da će reciprocitet, koji je uveden 1. aprila za robu iz Srbije i BiH, biti ponovo ocenjen sredinom juna, kada se, kako navode, očekuju dodatne odluke.

Kosovo onlajn u novoj informaciji večeras precizira da se zabrana uvozi ne odnosi na robu na kojoj nema natpisa "Republika Srbija", kako je ranije večeras objavio, već na robu za koju na pratećim dokumentima nema naziva tzv. države Kosovo.

Prema portalu, kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje, pored ostalog, podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".

Prema večerašnjoj odluci vlade, preduzeća iz Srbije moraju da obezbede ulaznu dozvolu za svako vozilo sa robom koje ulazi na Kosovo, a zahtev za dozvolu podnosi se Kancelariji za vezu Prištine u Srbiji, dopisom ili mejlom.

Kosovskoj Agenciji za hranu i veterinu privremena vlada je naložila da koristi ime i amblem "Republike Kosovo" na fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima, dodaje Kosovo onlajn.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zdjurdjevic

31.05.2020 05:53

Otkud sada to kada Srbiju niko ne sme da ponižava, kako "neko" stalno ponavlja?