Veliki koraci Drugog osnovnog javnog tužilaštva u borbi sa nasilnicima u srpskim porodicama

Autor:

Vesti

30.05.2020

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od usvajanja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, prioritet Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu jeste sprečavanje nasilja. Shodno tome Tužilaštvo se uključilo u njegovu prevenciju u skladu sa zakonom, pa je formirano posebno odeljenje za sprečavanje nasilja u porodici koje daje izvanredne rezultate što pokazuje već trogodišnja statistika.

Foto: Ilustracija

Mere koje sprovodi Tužilaštvo imaju za cilj hitnog  zaustavljanja  svakog  pojavnog oblika nasilja, urgentnog  zbrinjvanja žrtve i pružanja podrške istoj, procene rizika od ponavljanja nasilja i upravljanja  tim rizicima. 

I kad žrtva ne sarađuje, nasilje ne sme da prođe nekažnjeno

U  pogledu  procesuiranja  izvršilaca  krivičnog  dela  nasilja  u porodici , Tužilaštvo,  s obzirom na zakonsku mogućnost da se žrtve koriste pravom da ne svedoče, ulaže maksimalne napore da se obezbede drugi dokazi koji omugućavaju krivično gonjenje i u ovakvim slučajevima, jer se nasilje ni u jednoj porodici ne sme tolirisati, ali  ni odsustvo saradnje žrtve može biti dovoljno da nasilje prođe ne kažnjeno.

Trogodišnje postupanje ovog odeljenja pokazuje da je isto u svom radu razmatralo preko 15.000 porodica  od kojih je u odnosu na preko 7.500 žrtava bio izrađen individualni plan podrške i zaštite žrtava, sa kojima se aktivno radilo u saradnji sa nadležnim centrima za socijani rad, policijom,  savetovalištima i nevladinim organizacijama i drugim ustanovama.

RepublikaFoto: pixabay.com

Razmotreno 723 porodice

Uvažavajući značaj sprečavanja nasilja i potrebe urgentne zaštite žrtava, a u skladu sa potrebom očuvanja zdravlja stanovništva za vreme vanrednog stanja , Ministarstvo Pravde prepoznalo je značaj svih navedenih okolnosti i omogućilo ovom Tužilaštvu da sastanke za koordinacije održava preko zum aplikacije što je doprinelo očuvanju kontinuiteta rada na efikasan način, pa je samo u maju u radu grupa za koordinaciju razmotreno 723 porodice i izrađeno 530 individualnih planova što je značajno više od svih prethodnih meseci.

- Ovakav način rada omogućio je da se ne samo primene sve mere već i osugura njihov kontinuitet u primeni na bezbedan način imajući u vidu činjenicu da se naročito u ovom periodu o sprečavanju nasilja u porodici postupalo sa povećanom pažnjom. Samo tokom vanrednog stanja ovom tužilaštvu je dostavljeno 40 krivičnih prijava za nasilje, od kojih su 14 predmeta bili pritvorski. Od početka primene zakona pa do sada protiv 1.532  izrečene su hitne mere, pri čemu iz godine u godinu ovaj broj raste a sa druge strane dolazi do pada broja krivičnih prijava pa je tako u 2018. bilo podneto 654 krivične prijave, u 2019. godini 415, a u 2020. od prvog januara do sada 167 krivičnih prijava. Ovo Tužilaštvo podnelo je i učestvovalo u velikom broju parničnih postupaka u kojima je tražilo izricanje mera zaštita od nasilja, dok je radi sšto efikasnijeg rada , a vodeći računa o pravima svih učesnika u postpku ostvarilo izuzetnu saradnju sa klinikom Dr Laza Lazarević gde je radi veštačenja i lečenja smeštan veliki broj izvršilaca ovog krivičnog dela radi veštačenja i lečenja, institutom za sudsku medicinu i drugim ustanovama - stoji u saopštenju zamenik tužioca 

Milice Ljubičić. 
RepublikaFoto: pixabay.com

Veliki broj porodica zaštićeno od fatalnog ishoda

Uvođenje obavezne koordinacije Zakonom, stvoreni su svi preduslovi za organizovanje i realizaciju zaštite žrtve nasilja,  kako bi se  na samom početku osigurala njena bezbednost putem mera za zaustavljanje nasilja, a nakon toga pružila podrška žrtvi čija realizacija i odabir zavisi od njenih potreba .

- Pored toga Grupa za koordinaciju i saradnju je ta koja ponovo utvrđuje stepen rizika od nasilja i upravlja ovim rizicima,  što je u dosadašnjoj praksi pozalo nemerljiv značaj jer je omogućilo da veliki broj članova porodice bude zatićen od fatalnih ishoda, koji su pretili i da se na taj način spase veliki broj života, što pokazuje da je cilj zakona u prevetivnoj zoni ostvaren u velokom obimu što više nije nepoznanica nikome ko nasilje trpi, ali ipak ostaje potreba da se svi mehanizmi kojima sada raspolažemo približe i angažuju u još jednom prisutnom delu, odnosno grupaciji žrtava koje nasilje trpe i o čenu na žalost saznajemo onda kada se zaštita više nemože pružiti, pa u tom smislu apelujemo na sve žrtve da se obate za pomoć koja će im nesumljivo biti pružena. Radi što bolje i potpunije podrške, ovo tužilaštvo je pokrenulo i projekat zapošljavanja žrtava sa kojim će sada intenzivno nastaviti, dok sa druge stane visok broj osuđujućih presuda pokazuje da se nasilnici kažanjavaju i da nasilje nema toleranciju. Samo prošle godine osuđeno je 230 lica a samo u 5 slučajeva doneta oslobađajuća presuda.Jedan od predmeta u kome je tužilaštvo tražilo , a sud izrekao visoku kaznu za krivično delo nasilje u porodici, svakao je kazna od 6 godina zatvora za nasilje u porodici i nedozvoljene polne radnje koja kazna je izrečena B.P. , predmet protiv J.P. gde je tužilaštvo tražilo 5 godina zatvora , a sud izrekao tri godine i u toku je postupak po žalbi i drugi - objašnjava Ljubičićeva.

- Ovo tužilaštvo nastaviće i ubuduće da širi saradnju i prilagođavava delovanje u zoni prevencije nasilja ali i da primenjujući odredbe Zakonika o krivičnom postupku i Krivičnog Zakona procesuira i zahteva strogo sankcionisanje svih nasilnika , kao bi se u narednom periodu bezbednost svakog čalana porodice podigla na još viši nivo - stoji u zaključku saopštenja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading