Milova policija udara na temelj srpstva: Presreli kolonu sa moštima Svetog Save

Autor:

Vesti

30.05.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija Mila Đukanovića presrela automobilsku kolonu vernika SPC, kao da su u pitanju narko-dileri.

RepublikaFoto: Public
Foto: Ilustracija

Povodom Spasovdana, u četvrtak su vernici organizovali auto-litiju od Kuča do Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Litiju su predvodili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Prethodno su u Ublima, u Kučima, Amfilohije i Joanikije služili liturgiju.

Posebno je zanimljivo da su u litiji bile i mošti Svetog Arsenija Sremca, koje se čuvaju u manastiru Ždrebaonik, kod Danilovgrada. Za te mošti, kako je pre nekoliko meseci otkrio Srpski telegraf, s mnogo osnova se smatra da u stvari pripadaju Svetom Savi (ta teorija se bazira na priči da mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru, a ovu priču potkrepljuje i to što iznad kovčega u Ždrebaoniku stoji natpis "Sveti Sava").

Crnogorska policija presrela je na Kakaričkoj gori krstonosnu kolonu, koja je iz plemena Kuča krenula ka hramu u Podgorici sa moštima Svetog Arsenija i razdvojila je na dva dela. Prethodno, nakon što su dočekali mošti Svetog Arsenija Sremca, naslednika Svetog Save na tronu srpskog arhiepiskopa prvi put nakon 164 godine, i tako obeležili Spasovdan, dan pojavljivanja Isusa Hrista pred učenicima posle vaskrsnuća, Kuči su se auto-litijom uputili ka Podgorici.

Vučić: Sramota je to što su uradili

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je sramota to što je Crna Gora uradila sa zatvaranjem granice sa Srbijom i što je kao razlog za to navela epidemiološku situaciju, kada je jasno da je reč o politici. Naveo je da nije bio u kontaktu ni sa kim iz vlasti Crne Gore.

- Uvek sam spreman da razgovaram, ali o ovome ne znam šta bih, kako bih i o čemu razgovarao jer je jasno da ovo nema veze sa zdravstvenom krizom ili sa bilo čim - podvukao je Vučić.

Krstonosnu kolonu presreli su službenici crnogorske uprave policije i razdvojili je na dva dela, usmeravajući jedan deo vozila na skretnicu preko Kakaričke gore zbog, kako su rekli, prevelike gužve.

Vladika Joanikije i osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve, koji su predvodili zabranjenu litiju u Nikšiću na dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja bili su privedeni i određen im je pritvor do 72 sata, a potom je protiv njih podignuta optužnica, pa će pred sudom odgovarati zbog krivičnog dela ugrožavanja zdravlja ljudi, odnosno kršenja mera koje su na snazi zbog koronavirusa. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Brka

30.05.2020 08:01

Policija Mila Đukanovića presrela automobilsku kolonu vernika SPC, kao da su u pitanju narko-dileri.