Amerikanci nadigrali Nemačku na Kosovu: Tramp oduvao Kurtija

Autor:

Vesti

30.05.2020

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp praktično je porazio nemačku kancelarku Angelu Merkel na Kosovu i Metohiji pošto nije uspela da Aljbina Kurtija spase smene na poziciji premijera takozvane države Kosovo. Ustavni sud Kosova je, naime, jednoglasno prihvatio ukaz kosovskog predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija (DSK) za mandatara nove vlade u Prištini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel i Donald Tramp

Kurtijeva vlada opozvana je samo 51 dan od njenog formiranja na zahtev koalicionog partnera DSK jer se oglušio o zahtev Vašingtona da bezuslovno ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH kako bi se nastavio dijalog s Beogradom u cilju pronalaženja održivog rešenja za kosovski čvor. Kurti je smenjen uprkos pritisku Nemačke i Francuske, čiji su ambasadori čak zvali lidera DSK Isu Mustafu da povuče predlog za izglasavanje nepoverenja. SAD, međutim, nisu imale ništa protiv. Naprotiv. Epilog je hitna smena Kurtija i ekspresno formiranje nove vlade.

Vučić spreman za nastavak dijaloga

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će čim se vlast u Prištini kompletira biti spreman za nastavak dijaloga.

- Srbi i Albanci predstavljaju dva najveća naroda na zapadnom Balkanu i moramo da imamo dobre odnose ako mislimo da živimo u miru.

Ovakav rasplet političke krize u Prištini odmah su pozdravili Trampovi bliski saradnici. Njegov specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kazao je da svi moraju poštovati odluku kosovskog Ustavnog suda:

- Da bi se osigurao mir i stabilnost i podržao integritet kosovskog pravosudnog sistema, svi moraju poštovati odluku suda. Jedva čekam da nastavim svoj posao sa narodom Kosova i njihovom vladom.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Nebojša Čović

Nekadašnji šef Koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović smatra da je Trampova administracija ušla rasterećena, a Grenel uneo novu energiju u rešavanje problema KiM.

- Ne pripadaju dinastiji Klintona, koja je i napravila jednu čudotvornu i odvratnu tvorevinu. Nemaju opterećenje u smislu navijačkih strasti. Imaju taj pokušaj da jasno i pragmatično krenu u rešavanje problema KiM. Iza Kurtija je stajao Berlin. Mi trenutno nemamo kredibilnog sagovornika, ni iz Prištine ni iz EU, koja pokušava da zameni teze i neke svoje probleme gurne u prvi plan, kao sad je najvažnije svemirsko pitanje rešavanje problema KiM.

Čović: Iza Kurtija je stajao Berlin, a Grenel je uneo novu energiju u rešavanje problema KiM

Velika je zabluda, tvrdi Čović, da se Trampu zbog predsedničkih izbora u novembru žuri da reši problem KiM:

- Znate koliko Trampove birače zanima šta je na prostoru KiM. On ima realan problem, sanaciju udara virusa, ekonomiju, nezaposlene. Verujem da će Grenel doprineti nekakvom rešavanju, ali treba imati u vidu da dolazi Hotijeva vlada, a unutra je i Haradinaj. On neće biti direktno eksponiran, biće ministar spoljnih poslova. On će sad insistirati na taksama, kočiti dalje, a to je nemački model.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading