Premijerka Ana Brnabić zagrmela: Poruka Crne Gore je jasna - građani Srbije su tamo nepoželjni!

Autor: Republika

Vesti

28.05.2020

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da joj je "savršeno jasna" poruka Podgorice da su gradjani Srbije nepoželjni u Crnoj Gori.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Ana Brnabić

Ona je ocenila da je odluka Crne Gore o otvaranju granica te zemlje za građane više zemalja ali ne i Srbije, pogrešna i da predstavlja "klasičan slučaj kada politikantstvo zamagli ekonomski interes i ono što je dobro za vašu privredu i građane".

- Ta njihova odluka je vođena političkim motivima a što se tiče poruke premijera Markovića da sam mogla da ga pozovem kako bi mi razjasnio tu odluku, nema šta da mi je neko obrazlaže, sve mi je savršeno jasno - rekla je predsednica Vlade Srbije. Navela je i da veruje da će Podgorica promeniti tu odluku pod pritiskom turističkog sektora.

- Verujem da će biti velikog pritiska hotelijera jer je turizam najveći deo njihove ekonomije i zato su naši građani veoma dobri turisti. U jednom trenutku će popustiti pod pritiskom i verujem da će nas onda pozivati da dođemo u Crnu Goru. Ja pozivam građane da ne idu tamo gde su nepoželjni, ali gde god da odu Vlada Srbije će biti otvorena za saradnju - navela je premijerka na B92.

Ona je ponovila da Srbija poštuje Crnu Goru kao susednu državu i da se zalaže za regionalnu stabilnost i bolje povezivanje u cilju unapredjenja kvaliteta života građana celog regiona.

- Ne razumem kod nekih kolega u regionu da ne shvataju da mi kao region možemo napredovati i podići kvalitet života građana Srbije, BiH, Crne Gore samo ako radimo zajedno, ako je region miran, stabilan, bolje povezan - kazala je premijerka.

RepublikaFoto: Tanjug/R. BOŽOVIĆ
Duško Marković

Navela je da ne želi da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore ali i dodala da je njena ustavna obaveza kao premijerke i obaveza Srbije kao države da brinu o Srbima u Crnoj Gori, da njihova prava budu zaštićena.

- To radi svaka ozbiljna država. Ja sam za najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, žao mi je što su oni u poslednje vreme izabrali neki drugi put, da se u 21. veku bave osnivanjem crkve umesto digitalizacijom, da želite da idete ka EU a konfiskujete nečiju imovinu. To je daleko od onoga kako ja razmišljam - rekla je Ana Brnabić.

Ocenila je da reciprocitetom "nećemo dobiti ništa" i da je besmisleno zatvarati granice Srbije za 28 odsto Srba koji žive u Crnoj Gori.

- Ne želimo da učestvujemo u tim igrama prošlosti već smo okrenuti budućnosti. Pozivam gradjane Crne Gore da dolaze u Srbiju, mi smo otvrena zemlja, želimo da ljudi dolaze ovde, to je naša politika i neće se menjati zato što je politika nekog drugog potpuno drugačija - rekla je premijerka.

Upitana za odluku Hrvatske da ne otvori svoje granice za državljane Srbije, ona je rekla da je Zagreb doneo tu odluku samo za članice EU i da pretpostavlja da "nešto ne računaju preterano na turiste iz Srbije".

- Više razmišljam kako da sve lepote naše zemlje najbolje predstavimo našim građanima koji često bolje znaju strane nego naše turističke destinacije. Pozivam naše gradjane da ostanu tokom leta u Srbiji i uzdaju se u lepote i usluge u svojoj zemlji jer to je u smislu zdravstvene bezbednosti najsigurnije a i time direktno pomažete domaću ekonomiju u realno teškoj godini - rekla je Ana Brnabić.

Komentarišući odsustvo reakcija EU na odluku Podgorice, ona je rekla da punopravno članstvo u Uniji ostaje strateški put Srbije ali i dodala da je ponekad i nedostatak reakcije, reakcija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading