Dačić: Srba tamo nema na funkcijama, a ovde su vladali Milošević, Tadić, Nikolić!

Autor:

Vesti

28.05.2020

05:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve ovo što se dešava sa Crnom Gorom u meni ne izaziva nikakve emocije. Ja sam to davno raščistio sam sa sobom. Ovom problemu treba pristupiti racionalno. Nas zanimaju prava srpskog naroda u Crnoj Gori jer mi na sastanku u ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore ili oni kad dođu ovamo ne možemo da nađemo nikoga ko je Srbin. Iako Srba u Crnoj Gori ima 28 odsto. Pa gde su ti Srbi? Nema nijednog ambasadora Srbina, nema Srba u državnim organima.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ivica Dačić

Ovako je juče o uzavrelim strastima na relaciji Podgorica-Beograd nakon stavljanja državljana Srbije na crnu listu za ulazak u Crnu Goru govorio šef naše diplomatije Ivica Dačić. Na pitanje voditeljke TV Prva, gde je gostovao, koliko ima ministara kod nas u Vladi koji su Crnogorci, odgovorio je:

- Nisam brojao. To je relativno pitanje kako se ko izjašnjava. Kod mene u partiji ih ima koliko hoćete. Milošević je bio iz Crne Gore, Tadić je poreklom odatle, Toma Nikolić ima isto poreklo, Aleksandar Karađorđević je bio polucrnogorac, njegova majka je ćerka Nikole Petrovića. Kad su pitali da li ima neki Crnogorac ovde u vlasti, on je rekao: "Šta će vam, ja sam." Ali to je nebitno. Pitam ko je otišao iz Srbije u Crnu Goru? To je samo jednosmerna ulica.

Njega, kako navodi, ne čudi što su u Podgorici doneli ovakvu odluku.

- Oni su vekovima samo navikli da idu ka Beogradu. Ali sad imaju neke nove prijatelje. Zašto ne idu u Prištinu, Zagreb, Tiranu? Zato što narod ima drugačiju putanju, ljudi su povezani, pomešani, ja govorim o ljudima koji su vekovima u Crnoj Gori, nemaju naše državljanstvo.

Odmalena sam slušao "Oj, svijetla majska zoro"

Odmalena sam, kaže Dačić, na svadbama slušao "Oj, svijetla majska zoro".

- To je jedan herojski narod. Crna Gora jes malena, al' je časna i poštena. Sinovi smo tvog stijenja i čuvari tvog poštenja. Ja nisam i zato samo podsećam na to. Mislim da je nemoralno da, dok se srpski narod susreće sa velikim problemima, mi ovde u Srbiji tolerišemo razne agenture i ekspoziture crnogorskog režima, koji se hrani iz Srbije. Finansijsku, medijsku, političku, kulturnu i svaku drugu logistiku taj sistem dobija iz Srbije - ispričao je Dačić.

Potom se zapitao ko danas ratuje protiv Srba.

- Srpski đaci, koji su ovde završili fakultete, čiji rođaci i danas rade biznis u Srbiji - odgovara ministar.

Dačić ističe i primer na koji je ponosan.

- Naša ambasadorka u Argentini je potomak Njegoša. Ja sam ponosan zbog toga. Ona je, na neki način, pripadnica tog crnogorskog dela društva od kog je nastala Crna Gora. Ona se izjašnjava kao Srpkinja, govori o zajedničkom životu Srba i Crnogoraca.

Kako kaže ministar, što se njega tiče, ova mera koju su doneli u Podgorici treba duže da traje.

- Neka ostane ova mera sa Crnom Gorom, da se naši malo opamete. Onaj ko vas hoće, sigurno će da otvori granice. A oni slobodno nek idu u Prištinu, to je tradicija već vekovima, to je još Njegoš govorio o lepom slaganju sa Turcima i Albancima. Naravno da sam ciničan, ali to nije primarno, svako bira sa kim će da igra tango. Bećković je govorio: "Kada Crnogorci pljuju Srbe, kao da pljuju sami sebe."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Bepa

28.05.2020 11:57

Када Црногорци пљују Србе, као да пљују сами себе. (Матија Бећковић)

Đole

28.05.2020 12:45

Crna Gora jes malena, al' je časna i poštena. Sinovi smo tvog stijenja i čuvari tvog poštenja. Đukanović nije malen zato nije on ni pošten.