Čović: Zapad hoće da reši Kosovo pre otvaranja tajnih britanskih arhiva

Autor: Blic, Republika

Vesti

22.05.2020

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Opstanak i budućnost kvazidržave Kosovo u potpunosti zavise od dve, možda tri zapadne sile", rekao je Nebojša Čović u intervjuu za "Blic".

RepublikaFoto: Starsport
Nebojša Čović

On navodi da je neophodno sagledati posledice pandemije koronavirusa na unutrašnje prilike u Nemačkoj i SAD, kao i na njihove međusobne odnose.

- Pandemija je dovela do zanimljivih obrta kada su u pitanju ove dve zemlje koje se poslednjih godinu i po dana nadmeću za kontrolu nad procesom. Sada je i potpuno evidentno da Nemačka direktno potkopava napore administracije SAD da se postigne kompromisno rešenje. Početkom godine, pre naleta pandemije, izgledalo je da ambasador Grenel i Bela kuća potpuno kontrolišu situaciju kada je u pitanju prištinska strana - izjavio je Čović.

Dodaje da je uticaj Angele Merkel tada počeo da slabi, i da je ona imala najniži stepen podrške na unutrašnjem planu, što se odrazilo i na kapacitet zvaničnog Berlina da se bavi pitanjem Kosova i Metohije. 

- Međutim, događaji poslednjih meseci su to promenili i Merkelova je jedna od retkih lidera u svetu koji su iz ove krize izašli ojačani - tvrdi Čović.

Razlog za ogroman pritisak na Srbiju da što pre prizna nezakonitu državu Kosovo je, kaže on, otvaranje britanskih arhiva sa tajnim dokumentima iz perioda NATO agresije.

- Za nekoliko godina, 2024. i 2025, kada se otvore britanske arhive tajnih dokumenata iz ovog perioda, verovatno će isplivati i više detalja u vezi sa ovom sramnom zaverom i zločinima OVK. Ne treba sumnjati da je i to jedan od razloga zašto se toliko žuri da se Srbija natera da prizna nezakonito otimanje svoje teritorije - zaključuje Čović za "Blic".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading