(FOTO) Svečanost povodom otkrivanja biste generala Jovana Miškovića i otvaranja Spomen sobe na Vojnoj akademiji!

Autor:

Vesti

21.05.2020

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas svečanom otkrivanju biste generala i akademika Jovana Miškovića, nakon čega je otvorio spomen sobu Vojne akademije u kasarni "General Jovan Mišković", u okviru obeležavanja jubileja 170 godina od osnivanja Vojne akademije.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Svečano otkrivanje biste

Osvrnuvši se na značaj jubileja, načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić podsetio je da Vojna akademija ove godine proslavlja 170 godina postojanja i da je od osnivanja "sržna ustanova sistema odbrane naše otadžbine".

- Zbog epidemiološke situacije nismo bili u prilici da ovaj jubilej proslavimo 18. marta na naš Dan. Ipak, s velikim zadovoljstvom ističem da su pripadnici Vojne akademije Univerziteta odbrane uspeli da ostave dva važna i trajna traga inspirisana dugom tradicijom vojnog školstva kojim će se dičiti mnoge generacije i koji će nas svakodnevno podsećati na vojne i akademske vrednosti koje Vojna akademija neguje već 170 godina - bistu akademika generala Jovana Miškovića i Spomen-sobu Vojne akademije – istakao je general Zrnić.

Prema njegovim rečima, institucija spomen-sobe je važna za negovanje tradicija i razvoj morala pripadnika Vojne akademije.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Bista generala i akademika Jovana Miškovića

- Radeći na izložbenoj postavci Spomen-sobe uverili smo se da je istorijat Vojne akademije čvrsto povezan sa slavnom prošlošću naše vojske i sa burnom istorijom naše države. Od danas će svako ko uđe u kasarnu "General Jovan Mišković" moći da vidi u liku generala Miškovića vrednosti koje baštinimo, a u Spomen-sobi istoriju naše države kojoj bezrezervno služimo – zaključio je načelnik Vojne akademije.

Bistu generala Miškovića otkrio je potpredsenik SANU akademik Zoran Popović, imajući u vidu da je general Mišković bio jedino profesionalno vojno lice koje je izabrano na dužnost predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti.

Akademik Popović, u svom obraćanju, zahvalio je što je jednom od članova te ustanove i bivšem predsedniku ukazana čast da ima bistu. On je, takođe, govorio o dugoj istoriji Srpske akademije nauka i umetnosti u kojoj je bilo više od 40 oficira članova.

U nastavku svečanosti, pobednik konkursa za najbolju besedu na temu "Čast je naša imovina" potporučnik Strahinja Jelača iz Rečne flotile pročitao je svoju besedu, nakon čega je bista osveštana i služen pomen generalu Miškoviću. Bistu generala Miškovića izradio je akademski vajar Vladimir Jablanović.

Spomen sobu Vojne akademije izradio je radni tim kojim je rukovodio pukovnik docent dr Slobodan Đukić, načelnik Katedre društvenih nauka i nastavnik vojne istorije, koji je danas i bio zadužen za stručno vođenje nakon otvaranja.

Spomen soba Vojne akademije osnovana je sa namerom da u glavnim obrisima prikaže dugu i ponosa dostojnu prošlost ove važne vojne visokoobrazovne institucije. Cilj je da spomen soba dodatno edukuje profesionalne pripadnike Vojne akademije, da ih motiviše, podstiče i inspiriše za zalaganje u Službi, da edukuje kadete Vojne akademije i da podstakne razvoj vrlina definisanih Kodeksom časti Vojske Srbije; da delegacijama koje posećuju Vojnu akademiju pomogne u razumevanju druge istorije vojnog školovanja u Srbiji.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i članovi kolegijuma ministra odbrane, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović, pripadnici Univerziteta odbrane i Vojne akademije, kao i profesori, nastavnici i kadeti te visokoškolske ustanove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading