Ako Srbi na nisu zadovoljni, nema dobiti ni za Albance

Autor: Tanjug

Vesti

16.10.2017

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić veruje da uprkos tome što već gotovo 11 meseci nema razgovora ni o tehničkim pitanjima sa Prištinom niti implementacije dogovorenih sporazuma da će se dijalog nastaviti, a da će Srbi posle lokalnih izbora imati veću kolektivnu političku snagu na KiM.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Marko Đurić

- Srećom dijalog je prethodnih meseci nastavljen na najvišem nivou što je doprinelo stabilnosti. Dok god se razgovara, postoji na horizontu prespektiva da se problemi reše - kaže Ðurić koji je ranije izabran za predsednika Radne grupe za pripremu unutrašnjeg dijaloga o KiM.

Smatra da razgovori Beograda i Prištine koji će, kaže, nesumnjivo biti nastavljeni, treba, između ostalog, da održe stanje bezbednosti kao što je bilo u protekle četiri godine, kada, napominje, nijedan Srbin ni Albanac nije stradao u međuetničkim sukobima.

Dijalog BG-PR

Ðurić ne može da precizira kada će dijalog između Beograda i Prištine u Briselu biti nastavljen, mada, visoka predstavnica EU Federika Mogerini najavljuje da bi nova faza mogla "da bude u punoj brzini do kraja godine".


Na pitanje šta očekuje od nove platforme za dijalog Prištine sa Beogradu, koju je najavio Ramuš Haradinaj, Ðurić kaže da je želja Beograda da Srbi i Albanci sarađuju bolje u političkom pogledu, da u okviru pokrajinske vlade atmosfera u parlamentu bude bolja nego što je bila u vreme vlade Ise Mustafe. 

- Inicijalni pozitivan signal je što nisam primetio da sporna pitanja sa aspekta srpskih interesa vlada gura u vrh agende - kaže on.


Uveren je da je to, između ostalog, posledica činjenice da je opstanak te pokrajinske vlade u velikoj meri uslovljen podrškom srpskih poslanika i da su ovog puta oni ozbiljno shvaćeni kao partner, a ne samo kao dekoracija, što je bio slučaj, kaže, u prethodnim vladama.

Ðurić dodaje da, uz svu nelagodu što moraju da sede sa ljudima koji su učestvovali u najvećim nedelima protiv srpskog naroda, ohrabruje volja srpskih predstavnika da obezbede uslove za sigurnost i ekonomski opstanak svojih porodica.

- Smatram da je veoma važno da dijaloga bude. Nisam srećan što 17, 18 godina nakon rata i nakon desetina milijardi koje je uložila međunarodna zajednica na Kosovo, albanski narod i dalje za predstavnike bira ljude koji imaju ratnu hipoteku i negativan odnos prema Srbiji - kaže on, uz napomenu "da mi ne biramo albanske predstavnike, ni način na koji oni postupaju u dijalogu".

Kompromis

- Voleo bih da pokažu malo više spremnosti za kompromis, malo više razumevanja za sve ono što su Srbi prošli u prethodnom periodu, da posmatraju stvari bar za trenutak iz našeg ugla i da shvate da nema dobiti za Albance na KiM, ako Srbi i srpski narod nisu zadovoljni ili su u podređenom položaju i obrnuto - napominje on.

Prema njegovim rečima, međuzavisnost dva naroda nalaže pronalaženje ravnoteže u odnosima.

- To bi omogućilo ne da se obe strane osećaju kao gubitnici, već da budu dobitnici i to i jeste cilj dijaloga  ocenjuje Ðurić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading