Intervju sa Gordanom Čomić: Izbacili su me iz DS jer sam mnoge naljutila

Autor:

Vesti

14.05.2020

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanica Gordana Čomić isključena je iz Demokratske stranke, u kojoj je praktično od početka, što je gotovo tri decenije. Čomićeva, koja je na listi Ujedinjene demokratske Srbije, izbačena je iz partije u utorak na sednici Izvršnog odbora jer se usprotivila odluci Saveza za Srbiju Dragana Đilasa o bojkotu izbora i parlamenta, što podržava i šef demokrata Zoran Lutovac. Time je okončan proces njenog disciplinovanja u DS, započet kad se svojevoljno vratila u Skupštinu da bi obrazlagala svoje predloge zakona, koji predviđaju da žene na izbornim listama čine najmanje 40 odsto.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Gordana Čomić

U razgovoru sa Srpski telegraf Čomićeva otkriva da je nisu zvanično obavestili da joj oduzimaju člansku kartu DS. Neće se žaliti na odluku, ali ne isključuje mogućnost da bude vraćena u DS ako i kad dođe do promene rukovodstva stranke.

Kako komentarišete odluku IO DS o isključenju?

- Pre četiri meseca sam rekla da donosim etičku odluku o dve politike DS, jedne kojom se bori za prava žena u Srbiji i druge kojom se bojkotuje Skupština, uz svest da moja odluka da podnesem zakone o najmanje 40 odsto žena u Skupštinama znači da ću rado snositi posledice zbog kršenja stranačke odluke o bojkotu. Mogu me izbaciti iz DS, ali DS iz mene ne može niko.

Možete da me izbacite, ali DS ostaje u meni

Ko vas je obavestio da više niste član DS?

- Ne, niko me zvanično nije obavestio, informacija je do mene stigla putem "pouzdanog izvora", s napomenom da su razni ljuti što nisam napustila DS. Što bih? Politika DS je ono što radim i što je vredno borbe.

Ne isključujem mogućnost vraćanja u DS ako i kad dođe do promene rukovodstva stranke

Da li je ta odluka IO DS "pravosnažna" i znači li da nećete učestvovati ni na predstojećoj sednici GO DS, na kojoj je, kako tvrde neke demokrate, moguće izglasavanje nepoverenja šefu demokrata Zoranu Lutovacu? Mislite li da će se, u tom slučaju, i odluka o vašem isključenju poništiti?

- Zaista ne znam. GO DS je zakazan za 31. maja i mogu samo da pretpostavim da će me do tada zvanično obavestiti. Ja se neću žaliti, tako da će odluka biti punovažna.

Lutovac krenuo u čistku, isključena još tri člana

RepublikaFoto: Tanjug/D. Goll
Zoran Lutovac

Sekretar IO DS Darko Simić objavio je odluku o isključenju Čomićeve i još troje demokrata iz partije na Tviteru, a da ih o tome prethodno nije obavestio.

- Od danas Gordana Čomić, Srđan Egić, Branislav Kevenski i Katica Babin nisu više članovi Ždemokrate zbog kandidovanja na izbornim listama. Izvršni odbor DS je konstatovao njihov prestanak članstva - napisao je on u utorak, kad je održana sednica IO DS.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading