Loša epidemiološka situacija u Pirotu: Četvoromesečna beba zaražena koronavirusom!

Autor: Republika

Vesti

11.05.2020

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Pirotu je, u poslednjih pet dana, pogoršana epidemiološka situacija. Broj potvrđenih slučaja obolelih od Kovida-19 u Pirotu je 73, ali još 366 se nalazi u izolaciji, jer su bili u kontaktu sa obolelima. Čekaju se i rezultati za 93 uzorka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema rečima pirotskih epidemiologa, ove brojke su samo vrh ledenog brega.

Broj zaraženih naglo je povećan kada su počele da rade velike firme. Novi slučajevi inficiranih potvrđeni su u kompaniji "Tigar" A.D. Zbog većeg broja zaraženih, naloženo je da se zatvori konfekcijsko preduzeće "Karmod". Najmlađi oboleli u Pirotu od kovida 19, je četvoromesečna beba iz porodice čiji su svi članovi zaraženi.

- Definitivno su se ljudi opustli, druže se porodično, okupljaju se. Vidi se da ne poštuju mere distance i izolacije, tek ćemo u u narednom periodu,bez obzira na toplo vreme, imati veći broj registrovanih obolelih. Mi imamo mnogo registrovanih asimptomatskih oblika. Samo nam je cilj da ne dođe do starijih ljudi, jer još uvek registrujemo i smrtne slučajeve - kaže Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Inspekcijske službe će narednih dana pojačati kontrole ugostiteljskih objekata, radnji i preduzeća.

- Turistička inspekcijska služba ide sa sanitarnom, tržišnom inspekcijom, sa MUP-om, tako da rade određene kombinacije i naravno stepen kontrole će biti sigurno znatno pojačan, iz prostog raazloga, da bi sačuvali ljudske živote - kaže Dragana Tončić, načelnica Pirotskog okruga.

Preventivno su testirani zaposleni u pirotskom MUP-u, troje je pozitivno na korona virus, a testirani su i zaposleni u predškolskoj ustanovi "Čika Jova Zmaj", gde nema pozitivnih. Epidemiolozi procenjuju da će do kraja maja u Pirotu, epidemiološka situacija biti izuzetno nestabilna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading