Promena granica Kosova i Srbije? Ako se dogovorimo, moguće je!

Autor: kosovo-online.com, Republika

Vesti

11.05.2020

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politički analitičar Driton Tafalari izjavio je za Kosovo Onlajn da smatra kako ideja o razmeni ili korekciji granica između Kosova i Srbije nikada nije bila odbačena, i istakao da je aktuelna američka administracija na čelu sa Donaldom Trampom jasno poručila da će prihvatiti svaki dogovor Beograda i Prištine, što podrazumeva i eventualnu promenu granica Kosova i Srbije.

RepublikaFoto: kosovo-online.com
Driton Tafalari

Tafalari kaže da je druga stvar pitanje koliko je to stvarno izvodljivo.

- Ako bude pregovora o granicama biće problema. Ipak, u okviru dijaloga Kosova i Srbije su sve teme otvorene pa i granice ili razgraničenje, kako oni to zovu - navodi Tafalari.

On podseća i da je prošle nedelje i visoki zvaničnuk EU Đuzep Borelj izjavio da bi i zemlje članice trebale da prihvate sporazum koji postignu Kosovo i Srbija, pa i ako on podrazumeva promenu granice.

Foto: Republika
Jedan od predloga podele, razmene, razgraničenja... teritorija Kosova i Srbije (Foto: Arhiva)

Tafalari smatra da su razgovori o promeni granica sve vreme bili aktuelni, iako se u jednom periodu nije puno pričalo o tome u javnosti. On, međutim, podseća da je Nemačka protiv bilo kakve korekcije granica između Kosova i Srbije, što je, prema njegovoj oceni, uticalo na mnoge Albance da odbace mogućnost takve ideje. 

- Ne znam da li će Albanci prihvatiti tako nešto, i da li će političari uopšte moći da podnesu pritisak ako dođe do promene granica - navodi Tafalari.

Po njegovom mišljenju, srpska javnost će mnogo lakše prihvatiti ideju o korekciji granica ili razgraničenju u okviru konačnog rešenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading