OBELEŽAVANJE DANA EVROPE: Samo zajedno možemo da prebrodimo izazovna vremena!

Autor:

Vesti

09.05.2020

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija danas obeležava Dan Evrope, a ceremoniji tim povodom u Botaničkoj bašti prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri Ivica Dačić i Jadranka Joksimović, kao i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

RepublikaFoto: printscreen/Tanjug
Obeležavanje Dana Evrope

- Meni je zadovoljstvo što smo danas zajedno i što nas u tome nije sprečila kriza najveća posle Drugog svetskog rata. Samo zajedno možemo da prebrodimo ovako izazovna vremena. Dan Evrope obeležavamo sećajući se Roberta Šumana. Ideja zajedništva je pobedila strahove, izolacionalizam, revanšizam. Sedamdeset godina kasnije naš neprijatelj je drugačiji. Ljudi širom Evrope i sveta umiru. Odluke koje su pre sedam decenija donosili tadašnji lideri Evrope mogu nam pomoći sada - rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je rekla da je Srbija zbog tog zajedništva pomogla Italiji i trudila se da pomogne svima u regionu.

Ona je dodala da je Evropska unija bila najveća pomoć Srbiji u ovoj krizi, te da građani i Vlada znaju to da cene.

- Lično sam veoma srećna što vidim veću solidarnost na evropskom tlu. Ovoj pandemiji ne može da se vidi jasan kraj. Dan posle krize neće biti isti, ali ja želim da jasno kažem da je fokus Srbije članstvo u Uniji - zaključila je premijerka.

Prisutnim gostima se obratio i šef delegacije Evropske unije Sem Fabrici.

- Ovaj dan je pobeda mira nad ratom. Mnogi su mislili da je 9. maja 1950. dato obećanje neće potrajati, jer smo mi Evropljani dali obećanje sebi i svetu u prošlosti, ali ono što je bilo inovativno jesu principi sloidarnosti i demokratije. Ovi principi su pomogli Evropi da raste. Danas je Evropa suočena sa Kovidom-19 i to nas je stavilo u neviđeo tešku situciju. Evropa je reagovala dobro na krizu - istakao je šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Istakao je da put pred nama nije lak i kratak, ali da mu je drago da Srbija deli sa Evropom zajedničke vrednosti.

9. maj

Podsećamo, EU obeležava Dan Evrope kao sećanje na 9. maj 1950. godine kada je Šumanovom deklaracijom predloženo stvaranje Evropske zajednice uglja i čelika koja je zacrtala put današnjoj EU, a iz Brisela poručuju da Dan Evrope slavi evropsku solidarnost i jedinstvo.

Ipak, naglasak se stavlja i na činjenicu da obeležavaje 70 godina od Šumanove deklaracija i 25 godina od ulaska Austrije, Finske i Švedske u EU ove godine protiče u vanrednim okolnostima zbog pandemije Kovid-19. Tradicionalne manifestacije koje se povodom Dana Evrope održavaju širom kontineta ovoga puta su ograničene na poruke i interakciju EU zvaničnika sa građanima putem interneta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zara

09.05.2020 16:26

Cestitam!