Nije prvi put da Obradović od parlamenta pravi mesto incidenta

Autor: Mediji

Vesti

07.05.2020

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da nije prvi put da lider Dveri Boško Obradović želi da od parlamenta napravi mesto incidenta, izražava sumnju u iskrenost osuda njegovog postupka koje dolaze iz Saveza za Srbiju i tvrdi da su svi oni kreirali početak jučerašnje sednice parlamenta kada je Obradović ušao u salu duvajući u pištaljku.

RepublikaFoto: Tanjug
Maja Gojković

Obradović pripada tom delu opozicija koja više od godinu dana nije došla u skupštinu, a "cirkus" koji je napravio pokazuje da ne poštuje Srbiju, da ne poštuje zastavu kojom je ranije i udarao u vrata parlamenta, smatra Gojković.

- Suština je da se pokaže loš odnos prema svim institucijama u ovoj državi i njegova želja je bila da u senku stavi važan događaj kao što je odluka o ukidanju vanrednog stanja - rekla je Gojković.

Ona je dodala da je zadovoljna prethodnim zasedanjima, jer je većina poslanika učestvovala u radu i pokazala da bez obzira na političku pripadnost poštuje i državu i građane koji su im dali mandat.

- Čuli smo različita mišljenja i time su pokazali da je skupština pravo mesto za dijalog. Mali broj poslanika kao što je Boško Obradović i slični njemu su pokazali da se njihova bezidejnost pokazuje u vidu haosa i incidenata - rekla je Gojković.

Na pitanje zašto se skupština nije sastajala ranije tokom vanrednog stanja, Gojković je rekla da je kritike čula samo od tog dela opozicije koja ne dolazi na sednice, navodeći da bi oni kritikovali i da je bila zakazana uz argumente da se ugrožava zdravlje ljudi.

- Samo laik može da kaže da je skupština mogla da se zakaže. Da li je nešto u skladu sa Ustavom, a ja tvrdim da jeste, uskoro će reći Ustavni sud Srbije, jer su oni merodavni da to ocene. Ustav je prekršen 2003. godine kada je uvedeno vanredno stanje, jer je tada moglo da se proglasi samo na delu teritorije. Sada je zaista sve urađeno u skladu sa Ustavom - poručila je Gojković.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Boško Obradović

Navodeći da je za sutra zakazana nova sednica, Gojković je objasnila da će se zakonima koji su na dnevnom redu omogućiti da over potpisa za liste koje učestvuju na izborima obavljaju i opštinski overivači, što je, kaže, dogovoreno na sastanku predsednika države sa politickcim partijama.

- Od ponedeljka će izborne komisije ponovo početi da rade - podsetila je Gojković i dodala da se još jedna izmena zakona koji je na dnevnom redu odnosu na povećavanje kazni za nepoštovanje određenih zdravstvenih mera u cilju sprečavanja zaraznih bolesti.

Na ocene koje se čuju u javnosti da se vladajućoj koaliciji žuri na izbore, Gojović je prokomentarisala da "mašta može svašta" i da je bilo i komentara zašto se ne uvodi vanredno stanje, pa kada je uvedeno, onda zašto jeste.

- Pre uvođenja vanrednog stanja su izbori raspisani, samo su izborne radnje prekinute. Mi poštujemo ustavne i zakonske rokove. Ustav ne bi bio poštovan da mi beskonačno produžavamo mandat Narodne skupštine. Ako Boško Obradović i Dragan Đilas imaju nameru da uvode vanredno stanje beskoančno, onda neka kažu, mi sve radimo u skladu sa Ustavom - poručila je Gojković.

Ona je naglasila da izbori moraju biti održani 21. juna, navodeći da jeste bilo predloga pojedinih političkih partija da se pomere za avgust, ali to bi, kaže, značilo da se produžava vanredno stanje, a za to nema razloga.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading