ŠAPIĆ: Ova nesreća nije dobro donela ni vlasti ni opoziciji, ni narodu ni državi

Autor: Tanjug

Vesti

02.05.2020

21:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić izjavio je da bi i njemu i ostatku opozicije verovatno više odgovaralo da izbori budu na jesen, ali da odluka o tome ne sme da zavisi od političkih kalkulacija.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Aleksandar Šapić

Šapić je u intervjuu za Blic rekao da izbori treba da budu onda kada se steknu uslovi da njihovim održavanjem ne budu ugroženi zdravlje i životi građana, a to će, kako kaže, reći i na sastanku predstavnika političkih stranaka s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

On, takođe, smatra da iz krize izazvane epidemijom korona virusa niko ne može da profitira i da ''ova nesreća neće doneti ništa dobro ni vlasti, ni opoziciji, a naročito ne narodu i državi''.


- Za sve one koji misle da je ovo sjajna situacija u kojoj se aktuelna vlast našla, jer može politički da profitira, želim javno da izjavim da ne bih nikada voleo da se nađem na tom mestu, u nekoj sličnoj situaciji i sličnoj nesreći, pa makar mi to donelo ne znam kakve političke poene. Bojim se da kako god to možda na prvu delovalo, nikome ova nesreća neće ništa dobro doneti - kaže Šapić.

Upitan o merama koje je država preduzela protiv korona virusa, on je rekao da ih je prihvatio kao neminovnost i maksimalno poštovao, a da će se to koliko su mere bile efikasne, videti kad se podvuče linija na kraju.

Ono što bi uradio drugačije od aktuelne vlasti tiče se, kako kaže, pre svega načina komunikacije sa javnošću na temu preduzetih mera jer, ukoliko bi se odlučio da uvede vanredno stanje, ''znači da je procenio da je to apsolutno najadekvatnije rešenje''.

- U tom slučaju, za razliku od aktuelne vlasti, koja svaki svoj potez, bezmalo svima, pa i onim najzlonamernijima, svako malo objašnjava, da ne kažem pravda se, ja bih se postavio potpuno suprotno. Bio bih fokusiran samo i jedino na realizaciju onoga što sam naumio. A sva pitanja i nedoumice pojašnjavao bih i obrazlagao kad vanredno stanje prođe - naveo je lider SPAS-a.
RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija


Ističe i da bi bio "daleko tvrđi'' od aktuelne vlasti i da ne bi trošio vreme, i energiju na raznorazna objašnjavanja, kao i da bi drugačije formulisao svaku odluku koja je doneta.

Za razliku od vlasti koja je insistirala da je skoro sve odluke "donosila struka", Šapić bi se, kaže, drugačije postavio.

- Rekao bih da smo sve odluke doneli upravo mi uz konsultaciju sa stručnjacima za pojedine oblasti - zdravstva, ekonomije, bezbednosti... Jer stručnjak je tu da iz svog uskostručnog ugla zauzme stav, a političar je tu da uzme u obzir i ukalkuliše i sve druge okolnosti koje stručnjak ne mora - smatra Šapić.

Upitan da oceni ekonomske mere vlade, Šapić je kazao da, ukoliko se ispostavi da su procene MMF tačne da se Srbija nalazi u prve tri evropske zemlje koje će sa najmanje štete prevazići teške ekonomske udarce, to znači da je aktuelna vlast u godinama iza nas uspela da Srbiju postavi u ''''toliko dobar ekonomski položaj kakav na ovim prostorima nije bio još od stare Jugoslavije''''.

- U tom slučaju, ignorišući političku pripadnost, mora se odati priznanje onima koji su zemlju doveli u taj položaj, jer valjda nam je svima napredak i interes Srbije na prvom mestu. Ako tako bude, mora se konstatovati da Srbija u toj situaciji nije bila već decenijama - kaže lider SPAS-a.

Upitan i za odluku da se svakom punoletnom građaninu da 100 evra, Šapić je rekao da novac neć uzeti jer je u egzistencijalnoj situaciji u kojoj to može sebi da priušti i dodao da se nada da će novac od onih koji ga ne uzmu biti upotrebljen na ''neke nove ekonomske mere u cilju lakšeg prevazilaženja onoga što nas čeka''.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stanko

03.05.2020 10:03

Ova korona nije dobro donela ni vlasti ni opoziciji, ni narodu ni državi, ali u spasavanju Srbije ulična opozicija ometa vlast i državne organe, lekare i štabove za odbranu.